Mökkikalastajan parhaat ohjeet – katso miten Ilta-Sanomat on avuksi kalan valmistuksessa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Mökkikalastajan parhaat ohjeet – katso miten Ilta-Sanomat on avuksi kalan valmistuksessa

Tuliko hyvä kalansaalis? Kesäkalaruuat ovat helppoja ja maukkaita.

Kesäkala maistuu täytettynä.­

10.8.2016 7:02

Ahvenet sopivat erityisen hyvin savustukseen sekä keittoon, ja petokala hauesta valmistuvat mainiot kalapihvit tai itse tehdyt kalapuikot. Kotimainen kala on ekologista ja herkullista.

Suomalaisissa kaloissa on makua. Monet kalan ystävät sanovatkin, että ei ole kotimaisen kalan voittanutta.

Mökkikalastaja Johan Karlsson perkaa kalat näppärästi ulkona, jolloin sisälle mökkiin ei tule sotkua.­

– Matkustan paljon ja olen huomannut, että esimerkiksi Välimeren kalat eivät maistu yhtä hyvälle kuin suomalainen merikala. Äyriäiset ovat omaa luokkaansa ulkomailla, mutta ei ole kotimaisen kuhan, siian tai ahvenen voittanutta kalaa, kalamies Johan Karlsson kommentoi.

Karlsson ei päästä monen niin turhaksi kalaksi kutsumaa haukeakaan menemään.

– Sopivan kokoinen hauki päätyy meillä usein kalapihveiksi tai sitten lasten herkuksi kalapuikoiksi. Leivitetyt haukikalapuikot maistuvat koko perheelle perunamuusin kanssa.

Mökillä saatu kalansaalis päätyy keittoon, pihveiksi tai savustukseen.­

Ruotoisesta hauesta valmistuu näppärästi kalapihvit, kun fileen jauhaa lihamyllyn läpi tai sekoittaa tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Näppärän kalamiehen käsissä hauen y-ruotokin lähtee pois, jolloin ruodottomasta haukifileestä voi tehdä kalapuikkoja.

Ison kalan esimerkiksi kuhan voi valmistaa hauskasti käärimällä sen märkään sanomalehteen. Päivän Ilta-Sanomia ei siis kannata heittää paperinkeräykseen, vaan käyttää tämän hauskan IS-kalan valmistukseen.

Pienistä ahvenista valmistuu mökkioloissa helppo keitto keittämällä ne kokonaisina. Liemeen tulee ainutlaatuinen maku, kun kala keitetään kokonaisena. Isommat ahvenet sopivat savustukseen. Savukalan kanssa maistuu mummon ohjeella tehty munakastike.

– Koko kesänä ei tarvitse syödä mitään muuta. Perunaa kylkeen ja itse kalastettua kalaa, Karlsson hehkuttaa kesän antimia.

Reseptejä kesäkalasta

Savukala on yksi kesän parhaita ruokia.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit