Entinen vegetaristi puolustaa lihaa: ”Ravittua oloa ei ollut koskaan.” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Entinen vegetaristi puolustaa lihaa: ”Ravittua oloa ei ollut koskaan.”

Kirjailija Joonas Konstig teki ravitsemuksesta kirjan, jossa kasvisruoka ei saa kehuja ravintoarvostaan.

Kirjailija Joonas Konstig oli nuorempana vegetaristi. Nyt hän kummastelee, että kasviksia pidetään kiltteinä ja lihaa pahiksena.­

6.8.2016 19:52

Joonas Konstig tunnetaan kirjailijana ja Helsingin Sanomien ruokakolumnistina (2013–15). Toisin kuin voisi kuvitella, hän on ylistänyt lihaa ja väheksynyt kasvispainotteisuutta.

– En jättäisi enää pois eläinkunnan tuotteita, Konstig sanoo nuorena tekemästään virheliikkeestä.

Konstigin ensi viikolla ilmestyvä Pyhä ruoka -kirja (Kosmos) on rajua luettavaa ravitsemusta koskevaksi kirjaksi. Kirjan alaotsikkona on Mitä oikein saa syödä, mikä onkin varsin epäselvää.

Mennäänpä ajassa taaksepäin. Eräänä päivänä 17-vuotias Joonas ilmoittaa äidilleen olevansa vegetaristi aatteellisista syistä.

– Vegetaristina sain kokemuksen, että voin itse valita syömiseni. Huono puoli vegetarismissa on absoluuttisuus. En voinut syödä ruokaa, joka oli edes koskettanut lihaa.

Sitä kesti kymmenen vuotta. Konstig oli hetken myös vegaani. Sen jälkeen hän palasi lihapatojen äärelle. Hän on kokeillut muitakin ruokavalioita, muun muassa korkeaproteiinista sekä karppausta, josta hän testasi ketogeenisenkin version.

Urheilevana vegetaristina Konstig luuli olevansa huippukunnossa. Refluksitauti, mielialojen vaihtelut ja väsymys olivat hänelle normaaleja tuntemuksia, joita oli turha pohtia.

– Väsymys oli pahin. Kasviksilla maha oli tukittu, mutta ravittua oloa ei ollut koskaan. Kun palasin sekasyöjäksi, ajattelin: tältä siis tuntuu ravittu olo, Konstig muistelee.

Vegetaristina hän täytti itseään leivällä. Viljaa hän pitää nyt vain hyvänä hätävararuokana.

Joonas Konstig selvittää Pyhä ruoka -kirjassaan, miksei eläinkunnan tuotteita kannattaisi poistaa ruokavaliosta.­

KONSTIG alkoi lukea kaikkea ravinnosta löytyvää tietoa, josta iso osa osoittautui epätiedoksi. Kirkastava hetki hänelle oli lukea lehtijuttu tutkimuksesta, jonka mukaan mustikat ehkäisevät syöpää.

– Kun sitä selvitti enemmän, taustalta löytyi tutkimus, jossa oli syötetty hirvittävä määrä mustikkauutetta rotille, hän kertoo.

Konstig laski, että syömällä kaksi kiloa mustikoita joka päivä hän vähentäisi syöpäriskiään kahdella prosentilla. Rajansa kaikella, hän ajatteli.

Kirjassaan Konstig tyrmää niin sanottuja ruokatietoja, mutta hän painottaa, ettei ole keksinyt mitään itse kirjaansa. Hän on tehnyt vain päätelmiä.

Senkin Konstig tuo esille, että hän on filosofian maisteri eikä ravitsemusalan asiantuntija. Biologiaa ja evoluutioteoriaa hän on lukenut omaksi ilokseen. Ravitsemuksesta hän sai myös tietoa opiskellessaan kulttuuriantropologiaa pääaineenaan.

Konstig pudottaa jumaloidut kasvit aterian lisäkkeiksi, koska ne ovat hänen selvitystensä mukaan ravintoarvoltaan melko köyhiä. Hedelmien ravintoarvo on tosin vielä huonompi.

VEGETARISTIT eivät luultavasti ilahdu kirjasta.

– Jos edes lukevat sitä. Eri mieltä olevat suhtautuvat varmasti penseästi – ymmärrettävästi.

Konstigilla on kokemusta vastavirtaan uimisesta. Kun kirkosta eroaminen lisääntyi, hän liittyi kirkkoon. Facebookin hän jätti, mikä tuotti lisää aikaa.

Ravitsemustiedettä Konstig arvostaisi enemmän, jos siihen ei liittyisi kehnoa uutisointia, taloudellisia intressejä ja maatalouspolitiikkaa.

Mutta voiko kasviksia tosiaan parjata? Onhan hyvä syödä esimerkiksi parsakaalia.

Selaan Konstigin kirjasta tietoa parsakaalista, hyvästä folaatin lähteestä. Konstig on laskenut, että päivittäinen folaatin tarve täyttyy syömällä ison kulhollisen parsakaalia. Saman määrän folaattia saa haarukallisesta maksapihviä.

Konstigin laskelman mukaan pinaattia pitää syödä yli puoli kiloa, jotta saisi päivittäisen raudan tarpeen tyydytettyä. Se tarkoittaa lähes kahdeksaa 70 gramman pinaattipussia.

–Ei ehkä ole sattumaa, että kansan lihominen lisääntyi, kun tulivat viralliset ravintosuositukset. Kun rasva korvataan hiilihydraateilla, se on tehokas tapa lisätä syömistä ja lihomista, Konstig sanoo.­

KONSTIGIN viisihenkisessä perheessä syödään joka päivä kalaa tai lihaa. Eläinkunnan tuotteet ovat luomua tai muuten laadukkaita. Pöydässä on lisäkkeinä kasviksia sekä ruisleipää ja voita.

– Olen ylpeä, että lasteni lempiruuat ovat munuaisrisotto ja maksapihvi, Konstig myhäilee.

Vuoden ikäinen kuopus valitsee ruokansa isän mielestä viisaasti. Käsi tarttuu siihen, missä on kaloreita ja rasvaa.

– En pakota lasta syömään kaalinlehtiä, rasvainen ruoka uppoaa paremmin.

Konstig sanoo perheensä ruokaa ”hirvittävän tavalliseksi”. Tosin monille kasvispitsa on tavallisempi ruoka kuin maksapihvi.

Kirjallaan Konstig kyseenalaistaa, onko oikein, että kasvikset ovat ”kilttejä”, mutta lihaa pidetään pahiksena. Toki hän tietää, että liha voi olla ekologisesti huono valinta.

– Jos se on tuotettu epäekologisesti, Konstig muistuttaa.

Aika pahan Konstig heittää muistuttamalla, että kasvikset teettävät suolistolle paljon töitä, mutta märehtijöillä onkin hommaan neljä vatsalaukkua.

KASVIKSIA Konstig ei ole alkanut sentään vihata. Kaloripitoinen caesarsalaatti itse tehdyllä kastikkeella uppoaa häneen hyvin pääruokanakin.

– Näkemyksenä on, että pitää olla vähän kaloreja, vaikka kalorit ovat polttoainetta, Konstig huomauttaa.

Viralliset ravintosuosituksetkaan eivät vetoa Konstigiin, koska niissä kartetaan rasvaa. Mutta rasvahan lihottaa ja sairastuttaa!

– Ei ehkä ole sattumaa, että kansan lihominen lisääntyi, kun tulivat viralliset ravintosuositukset. Kun rasva korvataan hiilihydraateilla, se on tehokas tapa lisätä syömistä ja lihomista.

Konstig uskoo, että rasvaa ei tulevaisuudessa pidetä verisuonia tukkivana tappajana, jos sitä ei syödä ylettömästi.

– Nykytieto viittaa vahvasti siihen, ettei rasva ole pääpahis.

Konstig epäilee, että isoin pahis on sokeri. Ihminen tulisi hyvin toimeen ilman sokeria ja valkoista viljaa.

– On koulukunta, jonka mielestä syöpäsoluilla ja sokerilla on yhteys. Epäilen, että tulevaisuudessa pidetään barbaarisena, että sokerimehu on ollut hyväksyttävä arkijuoma lapsille. Minäkin olen Mehukatin kasvattama.

Suomalaiset sokeroivat itseään yhä reippaasti. Elintarviketeollisuus auttaa asiassa tuppaamalla sokeria lähes mihin vaan makua antamaan.

– Rasvaton jogurtti maistuu pahalta ilman sokeria, Konstig heittää esimerkin.

Konstig ei ole absolutisti sokerinkaan suhteen. Hänen lapsensa saavat jäätelönsä, eikä kahvipöydässä kannata pilata tunnelmaa nipottamalla.

VITAMIINIPOMMEIKSI Konstig nimeää muun muassa maksan, munuaisten, rasvaisen kalan, laadukkaan lihan, pähkinät, siemenet, kananmunan.

– Lihassa ei ole C-vitamiinia, Konstig mainitsee lihan ainoaksi puutteeksi.

Konstig ei ole vielä maistanut nyhtökauraa, jolla voi monien mielestä korvata jauhelihan.

– En ole perehtynyt nyhtökauran ravintoarvoihin, mutta kannatan ruokaa, en ruoan korvikkeita, Konstig toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit