Ajankohtaista

Tilastokeskus: Ruoan hinta nousi Suomessa 41% EU-aikana – maanviljelijän tuntipalkka laski 3 euroon tunnissa

Julkaistu:

Elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden tuotantohinnat ovat kasvaneet roimasti viimeisen 20 vuoden aikana.

MAATILOJEN ongelmat, tuontirajoitukset sekä kauppojen ”halpuutus”kampanjat ovat puhuttaneet viljelijöitä jo pidemmän aikaa. Samalla kun tuotantokustannukset ovat nousseet roimasti viimeisen 20 vuoden aikana, ovat tuottajahinnat nousseet vain viidenneksen kertoo Tilastokeskuksen julkaisu.

Tuottajahinnalla tarkoitetaan hintojen kehitystä viljelijän kannalta. Tuotantokustannusten nousu ja kauppojen hinnanalennukset ovat aiheuttaneet sen, että viljelijälle jää käteen nyt 14 prosenttia aiempaa vähemmän.

Tämän seurauksena maanviljelijän taskuun kertyi Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 vain keskimäärin noin 3 euron tuntipalkka ja prosentin korko sijoitetulle pääomalle.


TILASTOKESKUKSEN mukaan elintarvikkeiden hinta on noussut 41 prosenttia vuodesta 1995. Myös kuluttajahinnat ovat nousseet noin 37 prosentilla. Samalla maatilojen yrittäjätukia on supistettu huomattavasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilastojen valossa viljelijöiden traktorimielenosoitus ja uutisointi alan vaikeuksista vaikuttavat siis ymmärrettäviltä.

Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2015 yrittäjätuki supistui aiemmasta vuodesta liki 40 prosenttia vajaaseen 10 000 euroon tilaa kohti.


KULUTTAJAHINNAT ovat kivunneet tuottajahintojen vanavedessä, mutta tuottajahintojen aleneminen ei näyttäisi tilastojen mukaan siirtyvän kuluttajalle samassa tahdissa. Myös tuotteiden ylituotanto ja Venäjän vientikiellot alentavat varsinkin sika- nauta- ja maitotilojen kannattavuutta.

Ongelmista huolimatta maatilojen konkurssit ovat melko harvinaisia. Konkurssitilastojen mukaan vain muutama kymmenen tilaa ajautuu vuosittain konkurssiin. PTT:n tuoreen ennusteen mukaan maataloustuotteiden hintojen laskun ennustetaan pysähtyvän ja tuotantokustannusten pienenevän vuonna 2016.

Ota kantaa

Onko ruoka liian kallista Suomessa?

Kyllä 80% Ei 20%
Ääniä yhteensä 21709

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt