Sokerin haitat luultua suuremmat: ”Vaarallisempi ihmisen terveydelle kuin mitä on arveltu”

Suomalaisprofessorien mukaan lisätty sokeri on ihmisen elimistölle täysin tarpeeton.

29.6.2016 9:56

SOKERI on paljastumassa vieläkin haitallisemmaksi kuin mitä aiemmin on arvioitu.

Emeritusprofessori ja sisätautien erikoislääkäri Jussi Huttusen mukaan viimeisten viiden vuoden aikana on julkaistu suuri joukko seurantatutkimuksia, joissa on selvitetty ihmisten ravintoa ja ravitsemuskäyttäytymistä.

– Tällaisissa tutkimuksissa on nyt osoittautunut, että sokeri on haitallisempaa kuin mitä välillä arveltiin. 1970-luvulla sokeria tutkittiin aika paljon, mutta tässä on ollut tällainen välivaihe, jolloin se on vähän jäänyt taustalle ja muut ravintotekijät ovat olleet enemmän tutkimuksen kohteena, Huttunen toteaa.

– Nyt sokerin kiinnostavuus tutkimuksessa on kasvanut ja uusi tieto on tuonut mukanaan tuloksia, että se on vaarallisempi ihmisen terveydelle kuin mitä tässä välissä on arveltu.

 Sokerin syönti ei vähennä ruokahalua, vaan saattaa puolen tunnin tai tunnin kuluttua itse asiassa lisätä sitä. Tämän seurauksena sokeri on yksi niistä ravintoaineista, joilla on voimakas lihottava vaikutus.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan Suomessa esimerkiksi tyydyttyneestä rasvasta ja sen aiheuttamista haitoista on aiemmin puhuttu paljon, sillä 1970-luvulla tyydyttyneen rasvan määrä suomalaisessa ruokavaliossa oli erittäin suuri. Esimerkiksi hedelmiä ja kasviksia käytettiin tuolloin hyvin vähän.

– Voi sanoa, että silloin 1970-luvun alussa suhteessa muihin ongelmiin, sokeri ei ollut ollenkaan niin suuri ongelma. Nyt tilanne on tasoittunut. Sokerin haitat ovat olleet kuitenkin tiedossa, eikä sokeria ole koskaan pidetty terveellisenä.

Luontaisesti sokeria sisältäviä tuotteita voi syödä huoletta, mutta lisätyn sokerin tulisi muodostaa enintään 10 prosenttia päivittäisestä energiansaannista.

SOKERIN runsas käyttö vaikuttaa muun muassa kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja metabolisen oireyhtymän eli aineenvaihduntahäiriön syntyyn.

Syynä tähän on sokerin tapa alentaa hyvän HDL-kolesterolin määrää, lisätä huonon LDL-kolesterolin määrää, vaikuttaa veren rasva-arvoihin ja aiheuttaa matala-asteista lievää tulehdusta.

Useat sokerin haittavaikutuksista liittyvät sen tapaan nostaa nopeasti verensokeria. Koska sokeri on nopeasti imeytyvää, verensokeri myös laskee nopeasti alas.

– Sokerin syönti ei vähennä ruokahalua, vaan saattaa puolen tunnin tai tunnin kuluttua itse asiassa lisätä sitä. Tämän seurauksena sokeri on yksi niistä ravintoaineista, joilla on voimakas lihottava vaikutus. Siitä seuraa vuorostaan kakkostyypin diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän yleistyminen, Huttunen kertoo.

Sokeri voikin aiheuttaa haittavaikutuksia sekä suoraan että välillisesti. Esimerkiksi rasvamaksan kehittymiseen sokeri voi vaikuttaa sekä lihomisen kautta että suoraan vaikuttamalla rasvan kertymiseen maksasoluihin ja maksakudokseen.

Asiantuntijoiden näkemyksistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Faktat

  • Sokerin osuus päivittäisestä energiansaannista tulisi olla alle 10 prosenttia.

  • Koska sokeri ei ole elimistölle tarpeellista, voi sokerin jättää pois vaikkapa kokonaan.

  • Esimerkiksi hedelmissä, kasviksissa ja maitotuotteissa olevaa luontaisen sokerin määrää ei ole rajoitettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit