Joko olet bongannut tämän trendiherkun? Ruokatoimittaja ei ollut uskoa silmiään – kokonainen kukkakaali on nyt superherkku - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Joko olet bongannut tämän trendiherkun? Ruokatoimittaja ei ollut uskoa silmiään

Ruokatrendien huipulla on nyt yksi vihannes ylitse muiden.

Kokonainen kukkakaali on nyt salonkikelpoista tarjottavaa.­

9.6.2016 12:15

Jo muutaman vuoden ajan kansainvälisissä ja kotimaisissa ruokatrendiennustuksissa kukkakaalille on povattu hurjaa nousua. Vuonna 2015 kukkakaalista ennustettiin lehtikaalille todellista haastajaa.

Tänä vuonna kukkivien kaalien eli kukka- ja parsakaalien ryhmä valittiin Vuoden Vihannekseksi. Vuoden Vihanneksen valitsevat puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan asiantuntijat ja viljelijät. Tavoitteena on kasvisten, tällä kertaa kukkivien kaalien käytön monipuolistaminen ja kukka- ja parsakaalitietouden lisääminen.

Kukkakaali on Vuoden Vihannes 2016.­

Vähähiilihydraattisen ruokavalion suosion myötä kukkakaali on löytänyt yhä useamman lautaselle mitä moninaisimmissa muodoissa. Kukkakaalipihvi, kukkakaalipizza ja kukkakaalicouscous ovat nousseet suosituimmiksi kuin perinteinen kukkakaaligratiini.

Ruokatoimittaja ei ollut uskoa silmiään eräänä alkukesän iltana juuri avatussa helsinkiläisravintola Holidayssa. Tarjoilijat kantoivat pöytiin illan aikana kymmeniä kokonaisia kukkakaaleja.

Siis kokonaisia kukkakaaleja!

Ravintola Holidayn kukkakaali on viimeistelty syötävillä kukkien terälehdillä. Tahinikastike on kukkakaalin alla dippausta varten.­

Ravintola Holiday on Helsingin Kanavarantaan avattu rento ruokaravintola ja baari, jonka konseptina on luoda rento lomamainen tunnelma asiakkailleen.

Ravintolan ruoka- ja juomalista onkin erilainen kuin mikään muu aikaisemmin nähty.

Ruokalistalla ei ole liharuokia ollenkaan. Mutta se ei ole kasvisravintola.

– Emme laittaneet listalle mitään liharuokia. Asiakkaat eivät ole niiden perään edes kysyneet. Menu on raikas, yllätyksellinen, monipuolinen ja helposti lähestyttävä. Listalla on erilaisia kasvis-, kala-, pasta- ja salaattiannoksia, ravintolan konseptista vastaava ravintoloitsija Richard McCormick kertoo.

Ravintolan yhdeksi suosituimmaksi annokseksi on noussut nopeasti kokonainen kukkakaali.

– Kukkakaali on yksi ravintolan suosituimpia annoksia. Se on hauska ruoka, joka on kiva jakaa ystävien kesken. Tarjoilemme sen tahinikastikkeen, paahdettujen seesaminsiementen ja villioreganon kera. Niitä myydään ihan käsittämättömiä määriä, McCormick kertoo.

Ravintolan listalla on muutakin erikoista. Soft shell crab eli pehmeäkuoriset ravut ovat listan suosituin ruoka ja cocktaillistalta löytyy muun muassa lehtikaali-samppanjacocktail.

Kukkakaali näkyy myös muualla. Helsinkiläinen kasvisravintola Cargo tarjoilee vegeburgerin rapeaksi paistettujen kukkakaalichipsien kanssa.

Cargon vegeburger tarjoillaan rapeiden kukkakaalien ja dippikastikkeen kanssa.­

Tomi Björckin ja Matti Wikbergin BW-ravintolaketju on tarjoillut kukkakaalia jo pitkään mielenkiintoisissa annoksissa.

Ravintola Brondan listalta löytyy grillattua kukkakaalia ja niin ikään myös tahinia, joka tarjoillaan mantelin, emmervehnän ja merileväkaviaarin kanssa. Boulevard Socialissa on paahdettua kukkakaalia sahramijogurtin, granaattiomenan, saksanpähkinän ja dukkahin kanssa.

Raakaruokaravintolat tarjoavat jopa sushia, jossa riisi on korvattu kukkakaalimurskalla ja pyöräytetty merilevälevyn sisään makisushin tapaan.

Lue lisää

Helsinkiläisravintola Cargon vihanneshylly on ihailtavissa heti ravintolaan astuessa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit