Tarjoiluvinkit juhlapöydän juomille – älä unohda pöydästä tätä tärkeää juomaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tarjoiluvinkit juhlapöydän juomille – älä unohda pöydästä tätä tärkeää juomaa

Näin valitset oikeanlaiset juomat juhliisi.

Juhlajuomatarjoiluissa näkyvät nyt kuplat.­

23.5.2016 19:02

Valmistujaisia edeltävänä viikonloppuna 27.-28.5. kuohuviinin myynnin arvioidaan kasvavan Alkossa lähes 40 prosenttia. Yhteensä näinä kahtena päivänä kuohuvia juomia myydään yli 100 000 litraa eli yli 130 000 pulloa.

Kuohuviinit ja samppanjat sopivat erinomaisesti onnittelumaljaksi ja toimivat luonteensa vuoksi valmistujaisten juhlatilatilaisuuden virkistävinä tunnelmannostattajina.

Vastavalmistuneita halutaan juhlia myös laadulla, sillä samppanjoiden myynnin arvioidaan kasvavan yli 60 prosenttia.

Suomalaiset juovat yhä enemmän samppanjaa. Samppanjoiden myynnin arvioidaan kasvavan yli 60 prosenttia.­

Yhteensä näinä kahtena päivänä kuohuvia juomia myydään yli 100 000 litraa eli yli 130 000 pulloa.

Alkoholittomien juomien myynti on vahvassa kasvussa jo toista vuotta peräkkäin. Valmistujaisviikonloppuna alkoholittomien juomien myynti kasvaa yli 50 prosentilla. Luvut ovat edellisvuoden myyntiin perustuvia arvioita.

Myynti jatkuu tavanomaista vilkkaampana myös seuraavalla viikolla, jolloin valmistujaisjuhlia vietetään. Toukokuu on vilkas kuukausi, sillä silloin myydään noin 7 miljoonaa litraa alkoholijuomia eli vajaat 10 prosenttia Alkon koko vuoden myynnistä.

Kuplivaa läpi juhlan

Kuohuviini tekee juhlasta erityisen. Kuohuviineihin ja samppanjoihin liitetään juhlallisuutta ja arvokkuutta. Kannattaa muistaa myös suuremmat pullokoot. Magnum-pullosta tarjottu onnittelumalja luo näyttävyyttä ja siitä riittää kaadettavaa lasin koon mukaan jopa 15 juhlijalle.

Juhlapöydässä on usein paljon erilaisia makuja. Kuohuviinit sopivat monenlaiselle ruualle.­

Onnittelumaljan lisäksi kuohuviini sopii juhlien pikkupurtavien kumppaniksi. Erityisen hyvin ne sopivat kasvisten, kalan, äyriäisten ja kanan kanssa.

– Samppanjoissa ja muissa pitkään sakkakypsytetyissä laatukuplivissa on luonnetta täyteläisempienkin tarjottavien kumppaneiksi. Keveämmän tyylin cava tai trendikäs prosecco ovat hyviä valintoja silloin, kun noutopöytä keskittyy kevyen raikkaisiin herkkuihin, tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo.

Vilkunan mukaan valkoviineistä vivahteikkaat ja ryhdikkäät rieslingit tai grüner veltlinerit sekä pirteät ja hedelmäiset sauvignon blancit tai chardonnayt taipuvat moniin makuihin. Jos noutopöydässä ovat pääosassa kesäisen raikkaat maut, punaviineistä kannattaa valita marjaisan ja raikkaan makutyypin pinot noir tai sangiovese. Roseeviini on myös erinomainen seurustelu- ja ruokapöydän viini. Roseessa yhdistyy hienostuneesti valkoviinin raikkaus ja punaviineistä tuttu tukevampi rakenne.

Raikas ja maltainen vaalea lager tai pehmeä ja aromikas tumma lager sopivat monen ruoan kumppaneiksi. Vaihtelua haluava voi kokeilla myös keskitäyteläistä alea tai pilsiä.

Täytekakun kanssa maistuu kuohuviini.­

Täytekakkujen ja muiden makeiden herkkujen kanssa kuohuviini sopii niin ikään erinomaisesti. Viinin kannattaa olla astetta ruokaa makeampi, sillä muutoin viini voi maistua liian hapokkaalta.

Älä unohda alkoholitonta

Huomaavainen isäntäväki muistaa myös varata alkoholittoman vaihtoehdon autoileville vierailleen tai niille, jotka haluavat muutoin nauttia elämän iloisista hetkistä ilman alkoholia.

Itse tehty pihlajanlehtijuoma on alkoholiton. Ohjeen löydät Ruokalan sivuilta nimellä pihlajanlehtidrinkki.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit