Suosittu ruokafestivaali viimeistä kertaa Helsingissä? Jatko näyttää synkältä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Suosittu ruokafestivaali viimeistä kertaa Helsingissä? Jatko näyttää synkältä

Jo viidettä kertaa järjestettävää, reilut 10 000 kävijää kerännyttä Taste of Helsinki –tapahtumaa uhkaa lopettaminen.

Taste of Helsinki -ruokafestivaali järjestetään Kansalaistorilla aivan Helsingin keskustassa kesäkuussa.­

23.5.2016 12:03

Kansalaistorin puistossa Helsingissä järjestetään 16. – 19. kesäkuuta tuttuun tapaan herkkusuiden ruokafiesta. Viime vuonna jopa 11 000 ruokailijaa kerännyt tapahtuma kerää tänä vuonna yhteen ravintoloita ympäri Suomen sekä yhden huippuravintolan Tallinnasta.

Ravintola Tocan Sous vide -kypsennetty lohi tarjoillaan herneiden kanssa.­

Ravintoloiden festivaalimenut on julkistettu. Luomu- ja lähiruoka sekä luonnosta kerätyt raaka-aineet ovat hyvin edustettuna kesän kattauksessa.

– Olemme todella innoissamme kesän menuista, tämän vuoden festivaalista tulee kaikkien aikojen ruokafiesta, tapahtuman johtaja Barry MacNamara kertoo innoissaan.

Festivaalin Suomeen tuoneen MacNamaran innostus kuitenkin laantuu, kun hän kertoo festivaalien jatkosta.

– Tämän vuoden festivaali saattaa olla viimeinen. Olemme todella surullisia, että viiden vuoden kova työ, jonka olemme tapahtumaan laittaneet, on johtanut tähän tilanteeseen.

MacNamara kertoo, että festivaalin jatko on vaakalaudalla, sillä vuokrasopimuksen uusiminen kaupungin kanssa ei ole vielä onnistunut.

Suomen 100-vuotisjuhlallisuudet osuvat juuri samalle viikolle kuin festivaalin rakennus pitäisi tapahtua.

MacNamaran mukaan torstaista sunnuntaihin kestävä tapahtuma tarvitsee vähintään muutaman päivän rakentamiseen, jolloin rakentaminen olisi aloitettava viimeistään maanantaina 12.6.2017, joka on Helsinki-päivä.

– Ymmärrämme sen, että 100-vuotisjuhlallisuudet ovat tärkeitä, mutta mielestäni on lyhytnäköistä olla tukematta kulttuurillisesti tärkeitä ja hyvin järjestettyjä tapahtumia, jotka rikastuttavat kaupunkikulttuuria ja ovat tuoneet Helsingille ja suomalaisille ravintoloille ennen näkemätöntä positiivista näkyvyyttä ruokakulttuurin saralla, MacNamara sanoo.

MacNamaran mukaan kaupungilla ei ole tällä hetkellä Kansalaistorille tuolle päivälle suunniteltua tapahtumaa varattuna. 100-vuotisjuhlallisuuksia on suunniteltu Töölönlahdelle tuohon ajankohtaan.

Neuvottelut uudesta festivaalipaikasta eivät ole vielä johtaneet tuloksiin.

– Meille on tarjottu kolmea eri paikkaa, muun muassa Stadionin parkkipaikkaa enemmän kuin tuplahinnalla. Ydinkeskustan ulkopuolelle lähteminen ei tule kysymykseen, koska silloin etenkin festivaalin lounastarjoilu olisi vaarassa. Emme voi lähteä myöskään Alppipuistoon, jota meille on tarjottu. Kukaan ei lähde keskustasta lounaalle sinne asti. Rautatientori on taas aivan liian pieni ja ahdas näin suurelle tapahtumalle, MacNamara tuskailee.

MacNamara on kuitenkin positiivinen ja uskoo asian selviävän.

– Kaupunki tarvitsee ihmisiä ja positiivisia tapahtumia. Se tarvitsee rohkeita yrittäjiä, jotka ovat valmiita ottamaan riskejä. Suomalaisen ruokakulttuurin edistäminen on osa tapahtumamme tarkoitusta ja olemme tuoneet upean ruokatapahtuman ilman mitään järjestyshäiriöitä jo usean vuoden ajan Helsinkiin. Uskon, että pääsemme johonkin sopimukseen.

Tämän vuoden tapahtuma on kuitenkin täydessä vauhdissa. Viime viikolla julkistettiin tapahtuman ravintoloiden menut.

Ravintolat tarjoavat tapahtumassa alkuruoan, pääruoan, jälkiruoan ja uutuutena tänä vuonna myös nimikkoannoksen, joka kertoo ravintolan syvimmästä olemuksesta jotain.

Annokset maksavat 5-6 euroa kappale, joka mahdollistaa sen, että herkkusuut pääsevät kokeilemaan edullisesti monen ravintolan ruokia. Menuista voi koota mieleisensä kokonaisuuden.

Tänä vuonna mukana ovat vanhat tutut Pastor, Sinne, Ask, Bistro O mat ja Muru, sekä uudet tulokkaat Kolmon3n, Toca, tamperelainen Hella & Huone, uusi kasvisruokaan keskittynyt Grön ja tallinnalainen Ö, joka ensimmäisenä ravintolana saapuu festivaaleille Suomen ulkopuolelta.

– Tänä vuonna mukana on enemmän kasvisruokaa kuin koskaan. Myös suomalaisia villiyrttejä käytetään luovasti raaka-aineina, MacNamara kertoo.

Ravintola Pastorin juures-ceviche ei jätä kylmäksi.­

Mukana oleville ravintoloille tapahtuma on todellinen näytön paikka. Annoksia myydään lyhyessä ajassa tuhansia, ja ruoan on valmistuttava ripeästi nälkäisille festivaalivieraille.

Ensimmäistä kertaa mukana on helsinkiläinen Ravintola Toca. Toca on pieni italialaisravintola, jossa valmistetaan uuden ajan italialaista ruokaa suomalaisia raaka-aineita kunnioittaen, kansainvälisellä hengellä. Nyt-liite antoi ravintolalle täydet viisi tähteä kolme vuotta sitten tehdyssä ravintola-arvostelusarjassaan.

Italialaisessa Michelin-ravintolassakin työskennellyt Gennaro ”Kentsu” Oliviera on innoissaan päästessään tarjoilemaan festivaalikansalle omia ruokiaan.

Tocan pankojauholla kuorrutettu arancini-riisipallo tarjoillaan tuoreen peston kanssa.­

– Nimikkoannoksemme tulee olemaan italialainen arancini-riisipallo, joka tarjoillaan peston kanssa. Muita ruokia ovat sous vide –tyyliin valmistettu kirjolohi ja toisena Ahvenanmaan karitsaa munakoison kanssa. Munakoiso on aliarvostettu raaka-aine. Haluan näyttää, kuinka siitä voi saada todella herkullista. Jälkiruokamme ei jätä kylmäksi, ja olen varma, että maitosuklaavanukkaamme mansikoiden kanssa on voittaja-annos, Oliviera hihkuu innoissaan.

Ravintola Muru on mukana festivaalilla taas muutaman vuoden tauon jälkeen. Sommerlier ja ravintoloitsija Samuil Angelov kertoo Murun nimikkoannoksen sopivan erityisen hyvin piknik-henkiseen illanviettoon kaupungissa.

– Murun nimikkoannos on charcuterie leikkelelautanen, joka sisältää tuoretta leipää jonka paistamme paikan päällä itse, artesaanileikkeleitä Murun tyyliin sekä pikkelivihanneslajitelman. Mikä olisikaan parempi tapa viettää kesäiltaa kaupungissa, kuin kädessä lasi viiniä, lautasella hyvää ruokaa sekä ympärillä ystäviä ja hyvää musiikkia, Angelov fiilistelee.

Ravintola Murun ”punainen paholainen” -leikkelekone otetaan mukaan tapahtumaan. Muru tarjoilee leikkelautasen omana nimikko-annoksenaan.­

Festivaali järjestetään 16. – 19. kesäkuuta. Luvassa on myös ohjelmaa kokkikoulusta viinimaistiaisiin ja Suomen ja Ruotsin kokkimaajoukkueiden maaottelu, jonka Suomi on voittanut kahtena edellisenä vuonna. Kattauksia on jokaisena festivaalipäivänä lounasaikaan klo 11 alkaen, sekä illalla klo 17 alkaen. Sunnuntaina festivaalin viimeisenä päivänä se on auki klo 11-16.

Vuonna 2012 ensimmäisen kerran järjestetty nelipäiväinen festivaali on pohjoismaiden ensimmäinen Taste Of -tapahtuma. Taste Of -kaupunkeja on yhteensä jo 20 ympäri maailman.

Festivaalin lopettamisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit