Proteiinituote Oumph! on nyhtökauran haastaja – hiilihydraatteja 0 g, nyhtökaurassa lähes 10 g

Julkaistu:

Ruotsalaisten vastine nyhtökauralle on saapunut suomalaisten kauppojen hyllyille.
Lihanomaiset tuotteet kiinnostavat kuluttajaa yhä enemmmän. Suomalaisten suosikkiraaka-aineet jauheliha ja broilerinsuikaleet ovat olleet perinteisesti arkisen kotikokkauksen perusta. Nyt rinnalle on tullut uusia vaihtoehtoja.

Kotimaisen nyhtökauran rinnalle on tullut ruotsalaisten kehittelemä tuote Oumph!. Se on soijaproteiinituote, jonka maustamattomaan versioon ei ole käytetty kuin soijaproteiinitiivistettä, vettä ja suolaa. Oumph! on koostumukseltaan lihamainen kypsä tuote kuten nyhtökaurakin, eikä se sisällä mitään eläinperäisiä raaka-aineita kuten ei nyhtökaurakaan.

– Emme vertaa Oumph! tuotetta lihaan, tuotteen viestinnästä vastaava Anna-Kajsa Lidell ruotsalaisesta Food for Progress yrityksestä kertoo.


Uudet tuotteet ansaitsevat oman nimensä eikä niitä pidä kutsua jonkin muun korvikkeiksi.

– Elämme nyt uutta aikaa, jossa kasvikunnan tuotteet ovat keskeisessä asemassa. Uutuustuote tarjoaa vaihtoehdon, ei korviketta. On tärkeää mainita miten samankaltainen tuotteemme on lihaan verrattuna. Sekä verrattuna siihen miltä se tuntuu suussa, että siihen miten sitä voi käyttää ruoanlaitossa. Monet pitävät lihassa juuri sen mausta ja koostumuksesta, Lidell jatkaa.

Tuotetta maahantuo Ruokakesko. Se on tullut valikoituihin K-kauppoihin tällä viikolla sekä sitä on ravintolamyynnissä O’Learys sporttibaareissa Ruokakeskolta kerrotaan.

– Tämä tuotekategoria on hurjassa kasvussa. Vastaamme kuluttajan kiinnostukseen etsiä uusia proteiininlähteitä kasvikunnan tuotteista, ostojohtaja Jyrki Karlsson Keskolta kertoo.

Tuote on kaikkien K-kauppojen tilattavissa. Ensimmäisenä tuotetta otti myyntiin Kupittaan K-Citymarket Turussa, joka on profiloitunut Turun alueella aktiivisena luomu-, vege- ja lähiruokatuotteiden tarjoajana.

– Vegeruoka on nosteessa ja asiakkaat ovat todella innostuneita tämän tyylisistä tuotteista. Ihmiset kokeilevat mielellään uutta ja etsivät vaihtoehtoja arkikokkaukseen, K-citymarket kauppias Hannu Aaltonen kertoo.

Lihamainen tuote on otettu myös ravintolamaailmassa hyvin vastaan. Normaalisti perinteisistä lihaisista sporttibaarityylisistä annoksista kuten nacho-annoksista, burgereista ja quesadilloista tehtiin O’Learys -ravintolaketjuun omat versiot Oumph! tuotteista.


– Asiakkaat ovat ottaneet uutuustuotteet hyvin vastaan ja niitä on jopa haettu mukaan take away -annoksina, ravintolapäällikkö Saija Gerpe, O’Learys Bakers ravintolasta kertoo.

Kotimainen nyhtökaura tuli markkinoille muutama viikko sitten. Valmistaja kertoi, että tuotetta on nyt saatavilla koko Suomen kattavasti.

– Nyhtökauran saatavuus on ollut vähän mitä on ollut ja tavaraa ei saada myyntiin niin paljon kuin kysyntää olisi. Kurjaa myydä asiakkaille eioota. Harmillisesti kysyntä ei kohtaa tarjontaa tämän tuotteen kohdalla tällä hetkellä, Aaltonen harmittelee kysytyn tuotteen kohtaloa.


Soittorinki muutamaan markettiin pääkaupunkiseudulla paljasti, että nyhtökauran saatavuus on ollut huonoa.

– Tilasimme 100 myyntierää ja saimme 2. Kurjaa myydä eioota koko ajan, Konsta Suomalainen K-Supermarket Postitalosta sanoo.

Näin eroavat

Maustamattomassa Oumph! -tuotteessa on proteiinia 17 g / 100 g, hiilihydraatteja 0 g / 100 g ja rasvaa 0,5 g / 100 g kohden.

Nyhtökaurassa on tuotteesta riippuen proteiinia 27 – 31,4 g / 100 g, rasvaa 3,8 – 4,7 g / 100 g ja hiilihydraatteja 9,6 – 9,9 g / 100 g kohden.

Oumph!:n hinta on noin 5,27 euroa / 280 g:n pakkaus ja nyhtökauran hinta on noin 4,99 euroa / 250 g:n pakkaus. (Hinnat K-Citymarket Kupittaa ja K-Supermarket Postitalo)

Parikymmentä vuotta kasvisruokavaliota noudattanut toimittaja Katarina Pimiä kertoo käyttökokemuksia Oumph! tuotteesta.

– Tuote on jännä, koska se soijatuote ja se ei maistu yhtään soijalle. Soijatuotteissa on yleensä ”soijamainen” maku. Kun voimakasta perusmakua ei ole, mausteiden ja marinadien maku pääsee esiin.


Pimiä kehuu tuotetta myös erittäin lihaisaksi.

– Maistoin tuotetta hampurilaisen välissä. Se oli lihamaisempaa kuin mikään, mitä olen kasvissyöjänä yli 20 vuoteen syönyt. En ole lihaa lautaselleni ikävöinyt, mutta toisinaan olen kaivannut tällaista suutuntumaa, jossa on enemmän pureskeltavaa kuin perinteisissä soijapihveissä, tofussa tai quornissa, Pimiä jatkaa.

Lue lisää


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt