Mitä juot, kun juot siideriä – aitoa omenaa vai aivan jotain muuta?

Siiderin nauttijoita on huijattu, Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja pamauttaa.

Opiskelija nauttii eteläafrikkalaista siideriä Stellenboschissa.

12.5.2016 18:44

Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja on nähnyt valon. Pienpanimo-oluiden jälkeen valokeilaan nousee hänen mukaansa siideri. Eikä mikä tahansa siideri vaan aito siideri.

Mitä on aito siideri? Laukkasen mielestä se ei ole se juoma, jollaista Suomessa ja muualla Pohjoismaissa juodaan. Se ei ole Kopparberg, Fizz, Golden Cap eikä Upcider.

Hän hyökkää feikkisiidereitä vastaan osaltaan siksi, että hänen yhtiönsä lanseerasi keväällä uuden Crafty-siiderituoteperheen.

Markkinoinnin lisäksi uhoon kuuluu myös asiaperusteita.

– Suomalaisen siiderin tila on hälyttävä. Sen myynti on lähes puolittunut kymmenessä vuodessa. Siiderimarkkina on kutistunut vuodesta 2007 lähtien 60 miljoonasta vajaaseen 34 miljoonaan litraan.

Saimaan Juomatehtaan verkkosivuilla julkaistussa blogissa mainitaan, että Suomessa myydyt siiderit ovat enimmäkseen yhtä kaukana siideristä kuin omena on lantusta. Syynä on saman tekstin mukaan kuluttajien kyllästyminen keinomakeutettuihin ja esansseilla aromatisoituihin siiderijuomiin.

–  Meillä bulkkisiiderin myynti on perustunut kuluttajien huijaamiseen sillä, että hyvä siideri syntyy, kun halpaan omenaviiniin lisätään sokeria ja sekoitetaan keinotekoista aromi- ja väriaineita sekä lisä- ja säilöntäaineita.

Omenia tärisytetään puista Hertfordshiressä Englannissa.

Laukkanen näkee, että Yhdysvaltojen pienpanimovallankumouksen jälkeen on selviä merkkejä, että siideri on siellä seuraava iso juttu.

– Yhdysvalloissa siiderimarkkina on kuusinkertaistunut vuodesta 2012, Laukkanen sanoo.

Hänen mukaansa yksi selittävä tekijä on raaka-ainepohja. Kasvun ovat saaneet aikaan nimenomaan aidot craft-siiderit, jotka ovat syrjäyttäneet teollisesti tehokasta valmistustapaa käyttäneet ja markkinoita aiemmin hallinneet tuotemerkit.

–  Kuluttajat arvostavat nyt raaka-aineiden alkuperää ja aitoa valmistustapaa.

– Käytämme aidosti omenaa eli teemme siiderimme siten miten aito siideri kuuluu valmistaa. Raaka-aine tulee Puolasta. Se tuotetaan meille omenamehuna seitsemästä lajikkeesta. Mukana on myös ruokaomenalajikkeita, Laukkanen sanoo.

Mikä on aito?

Mitä on aito siideri? Esimerkiksi Englannissa on vuosisadat noudatettu siiderin valmistuksessa seuraavaa, hyvin yksinkertaista ohjenuoraa:

Valitse omenat, purista ne, käytä hitaasti tynnyreissä talven yli, minkä jälkeen voit nauttia kuivaa ja virkistävää siideriä, johon ei ole lisätty hiilihappoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit