Maailman kuuluisimman lihamestarin ohjeet grillilihalle - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Maailman kuuluisimman lihamestarin ohjeet grillilihalle

Lihamestari ja ravintoloitsija Dario Cecchini paljasti täydellisen grillipihvin salaisuuden.

Mehevät rasvaiset ruhonosat ovat parhaita grillissä.­

6.5.2016 11:32

Dario Cecchini tuntee hyvä lihan vaikka unissaan. Hän on lihanleikkaaja jo kahdeksannessa sukupolvessa.

Kiireisellä lihamestarilla on lihakauppa Panzanon kylässä Toscanassa ja kolme liharavintolaa.

Cecchinin ravintoloissa pääsee grillauksen tunnelmaan.­

Lounasaikaan palveleva Dario DOC-liharavintola houkuttelee asiakkaita 10–20 euron hintaisilla menuilla ja mahdollisuudella tuoda omat viinit mukana.

Kahdessa muussa ravintolassa toisessa grillataan avotulella Toscanan mehevintä pihviä bistecca alla fiorentinaa ja toisessa toteutetaan mestarin ”muzzle to tail” -ajattelua ja hyödynnetään koko eläin. Silloin kun mestari ei ole ravintolassaan, hän kiertää ympäri maailmaa julistamassa laadukkaan lihan ilosanomaa.

Cecchini on tunnettu maailmaa kiertävänä showmiehenä, joka kokkaa kovaäänisesti AC/DC:n tahdissa ja huudattaa yleisöään kuin rokkikukko konsanaan.

Cecchini opastaa katsomaan lihamestaria suoraan silmiin lihaostoksilla.­

Grilliin meheviä ruhonosia

Hän vieraili Suomessa Ravintola Groteskissa talvella 2016. Groteskissa nähtiin lihashow vailla vertaa, jossa mestari valmisti chianina-karjasta valmistetun liha-aterian.

Lihagurun filosofia onkin käyttää hyödyksi aina koko eläin. Cecchinin mukaan asiansa osaava teurastaja kunnioittaa aina eläintä ja käyttää sen hyödyksi kokonaisuudessaan.

Grilliin Cecchini kehottaa nostamaan meheviä ruhonosia, joissa on mukana rasvaa. Hänen oma suosikkinsa on naudan takapuolesta leikattu pihvi bistecca panzanese.

– Ota liha huoneenlämpöön ennen grillaamista. Lihan pitää olla huoneenlämpöistä nostaessasi se grilliin. Laita pihvi tulikuumaan grilliin, juuri kun liekit ovat laantuneet. Lisää suola vasta lopuksi, juuri ennen tarjoilua, Cecchini neuvoo.

Cecchini suosittelee grilliin myös rasvaista naudan välikyljystä tai t-luupihviä Toscanan tyyliin.

– Haluan syödä pihvini erittäin primitiiviseen tyyliin ilman turhia mausteita. Korkeintaan katan pöytään omaa Essence of Chianti -yrttisuolaani, laadukasta öljyä ja lasiin kaadan chiantia.

Lasiin chiantia

Cecchini korostaa viinin ja hyvän ruoan liittoa. Valitse viiniksi sen alueen viiniä, jonka ruokaa valmistat.

– Täydellinen grilliruoka ei ole mitään ilman sopivaa juomaa. Italialaiseen tyyliin valmistettu maukas grilliliha vaatii kumppaniksi Toscanan sydämestä tulevia chianti-viinejä, Cecchini opastaa.

Kun liha on laadukasta, se ei kaipaa mitään mausteita ja onnistuu varmasti.

Mistä tunnistaa sitten laadukkaan lihan? Cecchini suosittelee tutustumaan pienten lihakauppojen valikoimiin tai ostamaan lihan suoraan tuottajalta.

– Laadukkaan lihan tunnistaa katsomalla lihakauppiasta suoraan silmiin. Jos hänestä näkyy intohimo työtään kohtaan, on liha varmasti laadukasta, Cecchini neuvoo.

Italian Toscanassa Panzanon kylässä voi maistella lihamestarin tekemää ruokaa. Cecchinillä on kolme ravintolaa ja lihakauppa.­

Lue lisää

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit