Uutuustuote puhuttaa – onko tämä uusavuttomuuden huippu? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Uutuustuote puhuttaa – onko tämä uusavuttomuuden huippu?

Valmiiksi pilkotut kasvikset nopeuttavat ruoanlaittoa, mutta onko nopeus korkean hinnan väärtti?

19.4.2016 12:11

Kauppojen vihanneshyllyjen uutuustuote kukkakaaliriisi ilahduttaa ja hämmästyttää kuluttajaa.

Viime viikolla K-kauppoihin tullutta Pirkka-tuotetta päivitellään sosiaalisessa mediassa ihanaksi ideaksi ja toiset taas pitävät sitä uusavuttomuuden huippuna.

IS kysyi Keskon päivittäistavarakaupan ostopäälliköltä Liisa Eroselta,kenelle tuote on suunnattu ja mistä idea tuotteeseen lähti.

– Samanlaista tuotetta on myyty Ruotsissa menestyksekkäästi. Valmiiksi pilkottu kukkakaali on ollut siellä todella suosittu tuote, Eronen kertoo.

Raaka-aine ulkomailta

Pirkka-kukkakaaliriisi valmistetaan Ruotsissa ja sen raaka-aine on ulkomaalaista.

– Koska tuotantotilat sijaitsevat Ruotsissa, niin käytämme kukkakaaliriisiin saatavuuden mukaan ruotsalaista tai muun maalaista kukkakaalia. Tällä hetkellä kukkakaali tulee Espanjasta. Raaka-aine on sesonkilähtöistä, joten kevään edetessä kesää kohden käytämme ruotsalaista kukkakaalia, Eronen jatkaa.

Pilkottu ja käsittelemätön kukkakaali tummuu nopeasti.

Tämä tuote on huuhdeltu ja pakattu suojakaasuun säilymisen takaamiseksi. Eronen kertoo tuotteen säilyvän useita päiviä.

– Tuote on täysin käyttövalmis sellaisenaan. Sen voi kaataa suoraan paketista salaattiin tai sen voi höyryttää lisukkeeksi. Sen säilyvyys on pakkauspäivästä noin 9 päivää.

Kukkakaaliriisistä voi tehdä myös gluteenittoman pizzapohjan.­

Yli puolet kalliimpaa

Tuote on pakattu 250 g:n pakkaukseen ja sen enimmäisvähittäishinnaksi on määritelty 3,49 euroa. Se tekee kilohinnaksi 13,96 euroa.

Kokonaisen tavallisen kukkakaalin hinta tällä hetkellä on noin 4 euroa / kg. Luomukukkakaali maksaa noin 6 euroa / kg. Pakastekukkakaali maksaa noin 5 euroa / kg. Uutuustuote on siis yli puolet kalliimpaa kuin kokonaisena ostettu tai pakastetuote.

– Ihmiset ovat niin kiireisiä ja ruoanlaittoa helpottamaan toivotaan koko ajan uusia tuotteita. Kukkakaalin hinta vaihtelee sesongin mukaan kovastikin ja haluamme tarjota vakaan hinnan, joten tämän tuotteen hinta on laskettu keskihinnan mukaan, ottaen huomioon myös se aika mitä pilkkomiseen ja pesemiseen menisi. Onhan kokonaisessa kukkakaalissa myös lehdet ja kantaosa, joita ei käytetä ruoanlaittoon, Eronen huomauttaa.

Trendiraaka-aine

Kukkakaali on noussut viime vuoden aikana yhdeksi trendiraaka-aineeksi.

Kukkakaaliriisiä käytetään paljon gluteenittomassa ja vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa riisin ja vehnästä tehdyn couscousin tapaan.

Google listasi viime vuoden lopussa nousussa olevat reseptit eli hakusanat, joiden käyttö on kasvanut suhteellisesti eniten viime vuoteen verrattuna.

Kukkivat kaalit ovat nimetty Vuoden vihannes 2016 -tittelillä.­

Kukkakaali tulee esille Googlen Top-10 listalla kahteen kertaan – kukkakaalipizza on 2. sijalla ja paahdettu kukkakaali sijalla 8.

Näihin molempiin käytetään kukkakaaliriisiä raaka-aineena.

Kukkivat kaalit ovat myös nimetty Vuoden vihannes 2016 -tittelillä.

– Me tietysti ajattelemme, että kasvikset sopivat kaikille. Ihmiset haluavat käyttää kasviksia yhä monipuolisemmin, he haluavat monikäyttöisyyttä ja nopeita tapoja tehdä ruokaa. Tämä tuote vastaa siihen kysyntään, Eronen jatkaa.

Kukkakaaliriisiä voi käyttää esimerkiksi taboullehsalaattiin tai höyryttää ruoan lisukkeeksi tai käyttää sellaisenaan ruoanlaitossa.­

Riisimäiseksi rouheeksi voi pilkkoa mitä tahansa vihanneksia.

Katso tästä oivallisia ohjeita kukkakaalin valmistukseen

Keskustele alla, miten itse koet valmiiksi pilkotut tuotteet. Helpottavatko ne arjen kiireettä ja oletko valmis maksamaan niistä enemmän?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit