Jopa ammattikokit valmistavat hauen väärin: ”7 kokkia 10:stä ajaa sen kanssa metsään!”

Julkaistu:

Kala
Hauki on Suomen paras kala, puolustaa tähtikokki Pekka Terävä kotimaista petokalaa.
Edullista haukea löytyy kalatiskeistä suhteellisen hyvin. Onhan se yksi saaliskalojemme kärkeä. Huippukokki ja ravintoloitsija Pekka Terävä ylistää haukea ruokakalana.

– Hauki on omassa kategoriassaan ja oikein valmistettuna täydellinen nautinto. Se on erittäin haavoittuvainen ja sen voi helposti turmella, jos sitä käsittelee väärin, Terävä varoittaa.


Terävä kehoittaakin kuluttajaa käyttämään hyväksi kalakauppiaan osaamista.

– Kannattaa pyytää kalakauppiasta poistamaan haukifileestä y-ruoto. Näin siitä saa ruodottoman ja se on helppo valmistaa. Siihen menee vähän aikaa, mutta laittaisivat sitten hintaa sille vähän enemmän, jos se on ongelma, Terävä näpäyttää.

Ruodoton haukifilee on upea raaka-aine, josta voi loihitia toinen toistaan upeampia ruokia. Terävä kuitenkin varoittaa valmistamasta haukea heti tuoreeltaan.

– Ota selvää myyjältä koska hauki on pyydetty. Erittäin tärkeää on, että haukifileen annetaan levätä pyytämisen ja fileoinnin jälkeen yksi-kaksi päivää kylmässä 0-asteessa.


Terävän mukaan haukifilee muuttuu kumimaiseksi, jos sen valmistaa heti pyytämisen jälkeen.

– Jopa seitsemän kokkia kymmenestä ajaa hauen kanssa metsään sitä valmistaessaan. Hauesta tulee kumimaista, jos sen valmistaa heti. Ranskalaiset huippukokitkin käyttävät haukimurekkeeseen ja quenelleihin jopa viisi päivää levännyttä haukifileetä.

Terävä haluaa nostaa hauen profiilia ja valmistaakin sitä erilaisissa tapahtumissa.

Salossa Rikalanmäen perinnepäivillä 23.–24.4.2016 valmistetaan perinneruokia ja muun muassa haukea modernilla otteella. Pekka Terävä toimii tapahtuman perjantai-illan isäntänä.

Keittiömestarit Eero Vottonen, Mikko Kaukonen ja Sami Tallberg tarjoavat tapahtumassa ainutlaatuisen 5 ruokalajin menun, jossa vanha ja uusi kohtaavat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt