Valmistaja paljastaa: Suomalainen proteiinipommi nyhtökaura kohta kauppoihin - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Valmistaja paljastaa: Suomalainen proteiinipommi nyhtökaura kohta kauppoihin

Kotimainen elintarvike on siirtänyt tuotantonsa isompiin tiloihin.

Nyhtökaura on kotimainen elintarvikeinnovaatio.

14.4.2016 13:53

Vuoden 2016 alussa uutisoitiin suomalaisesta elintarvikeinnovaatiosta nyhtökaurasta.

Kotimaisesta kaurasta, härkäpavusta ja herneestä hiertämällä valmistettu vegaaninen, gluteeniton ja maidoton proteiinituote haastaa lihatuotteet ravintoarvoiltaan.

Elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelä ja hänen liikekumppaninsa Maija Itkonen kutsuvat ensimmäistä Gold&Green-proteiiniyhdistelmätuotettaan nyhtökauraksi.

Nyhtökaurassa on tuotteesta riippuen proteiinia 27 – 31,4 g / 100 g, rasvaa 3,8 – 4,7 g / 100 g ja hiilihydraatteja 9,6 – 9,9 g / 100 g kohden.

Nyhtökauran tarkoitus ei ole korvata lihaa suomalaisten arkiruoanlaitossa.

Naisten mukaan he halusivat kehittää ilmastoystävällisen vaihtoehdon arkiruoan perinteisille proteiininlähteille kanalle ja jauhelihalle.

– Tarkoitus oli kehitellä tuote, jonka kiireisinkin perheenäiti voi napata hyllyltä, jos tulee sellainen olo, että haluaisi syödä vähemmän lihaa, Kivelä sanoo Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa tammikuussa.

Kauppoihin pian

Nyhtökauraa on myyty pop up -tyylisesti alkuvuodesta muutamissa pisteissä kuten Turun Hansakorttelin K-Marketissa ja Helsingin keskustan Stockmannilla.

Itkosen mukaan nyhtökaura tulee kauppojen valikoimiin toukokuun alusta ympäri Suomen. Jakelu riippuu kuitenkin kauppojen omasta sisäisestä logistiikasta kuinka nopeasti sitä saadaan hyllyille asti.

Itkonen kertoo, että tuotanto on siirtynyt uusiin tiloihin Järvenpäässä. Tuotetta pystytään nyt valmistamaan täysmittaisesti ja tehokkaasti.

– Hommat ovat edenneet hienosti uusien tilojen kanssa ja täytyy oikein koputtaa puuta, kun kaikki on mennyt niin hyvin, Itkonen sanoo.

Monipuolinen raaka-aine

Nyhtökauraa voi käyttää ruoanlaitossa monipuolisesti. Se on kypsää, eli varsinaisesti se ei vaadi kypsennystä. Tuote voi syödä sellaisenaan, mutta se taipuu myös esimerkiksi keittoihin, pastoihin, wokkeihin, salaatteihin tai vaikka perunamuusin lisukkeeksi.

Tuotteen säilyvyys on pitkä: jääkaapissa se pysyy hyvänä pari kolme kuukautta, pakkasessa pitempään.

– Asiakkaiden suurin huoli tulee olemaan varmasti se, miten ihmeessä tätä käytetään. Olemme tehneet kymmeniä erilaisia ohjeita ja videoita asiakkaiden saataville, missä kerrotaan kaikista mahdollisista käyttötavoista, Itkonen kertoo.

Nyhtökaurasta voi valmistaa myös pihvejä jauhelihan tapaan. Paistoaika on lyhyempi, koska nyhtökauraa ei tarvitse kypsentää kuten lihaa.

IS testasi tuotetta ja 250 g:n pakkauksesta riittää hyvin neljän hengen annokseen. Katso Ilta-Sanomien videoreseptit alta.

Nyhtökauraohjeita videolla

Lue lisää

Nyhtökaura myydään 250 g:n pakkauksessa ja siitä on kolmea eri makua: nude eli maustamaton, limetti-seesami-inkivääri sekä tomaatti.

Nyhtökaura paistuu nopeasti rapsakaksi ja sitä voi sen jälkeen käyttää esimerkiksi ruokaisaan salaattiin tai keittoihin.

Myös nämä ovat hyviä lihattomia proteiinin lähteitä

1. Soijapavuissa on proteiinia 35,9 grammaa sataa grammaa kohti.

2. Sieniperäisestä mykoproteiinista valmistettu Quorn sopii kasvissyöjille, mutta vegaaneille se ei sovellu. Tuotteet sisältävät munanvalkuaista. Quorn-rouheessa proteiinia on 14,5 g /100 g.

3. Spirulina-jauhe sisältää runsaasti proteiinia. Levästä valmistettu ja kuivattu jauhe on 60–70-prosenttisesti proteiinia. Sitä voi lisätä esimerkiksi terveyspirtelöihin. Soveltuu myös vegaaneille.

4. Maitorahkassa proteiinia on noin 11 g / 100 g.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit