Näin syntyy täytekakku, joka on kaunis kuin taideteos! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin syntyy täytekakku, joka on kaunis kuin taideteos!

Julkaistu: 13.4.2016 10:10, Päivitetty 13.4.2016 10:42

Helsinkiläinen Mona Tähtinen taikoo täytekakkuja, joiden koristeluun kuluu tuntikausia.

Räntää tuli vaakatasossa, kun Mona Tähtinen lähti kaveriensa kanssa Ravintolapäivään helmikuussa. Tähtinen oli valmistanut 16 erikokoista kakkua ja oli varma siitä, että osa jäisi pöytään.

– Minua auttamaan tullut ystäväni ajoi vielä aamulla ojaan. Me aloitettiin päivä kolaamalla Helsingin Espalla paikkaa puhtaaksi lumesta ja mietittiin, mitäköhän tästä tulee. Ensimmäiseksi siihen pölähti kiinalainen turistiryhmä, joka kysyi ensin, voiko näitä syödä vai onko nämä vain koristeita. Siitä se päivä sitten lähti, koulukuraattorina työskentelevä ja kakkuja sivutoimenaan leipova helsinkiläisnainen naurahtaa.

Tähtisen kakut ovat kuin taideteoksia. Hän valmistaa ISTV:n videolla keväisen luomuksen.

– Kakkuun on valittu kesäisiä ja keväisiä värejä. Makumaailma menee appelsiinilla ja muilla sitrushedelmillä ja aina varmalla suklaalla, kun ei vielä tuoreita marjoja saa, Tähtinen selittää.

Koristeluun hän on käyttänyt kreemiä, pastaväreillä keltaiseksi värjättyä valkosuklaata, karkkeja, marenkeja ja kukkia.

–  Koristelu syntyy tässä matkan varrella. Teen sen perusteella, mikä näyttää hyvältä ja toimii.

Yhden kakun tekemiseen menee kolmesta seitsemään tuntia yksityiskohdista ja täytteiden määrästä riippuen. Viikossa Tähtinen tekee kolmesta kuuteen kakkua. Välillä yhden lapsen äiti ottaa kakkuvapaita viikonloppuja.

Ähkyn partaalle hän ei kakkuja syö.

– Maistelen niin paljon, kun kehittelen uusia reseptejä. Kun kakkua on esillä, sitä ei kyllä hirveästi tule syötyä, hän myöntää.

Tähtinen rakastaa tehdä kakkuja, jotka menevät överiksi. Sellaisia, joiden kanssa saa revitellä ihan kunnolla.

– Yksi hauskimmista tekemistäni kakuista oli tehty kaksosten nimiäisiä tai ristiäisiä varten. Kyseessä oli Liisa Ihmemaassa –henkinen kakku, jossa sai käyttää räikeitä värejä, paljon karkkeja ja kaikkea runsasta. Toisaalta joskus joku yksinkertaisempikin kakku voi olla mukava ja tyydyttävä. Se riippuu vähän fiiliksen mukaan.

Tähtisen kakut ovat gluteenittomia. Hän huomauttaa, että gluteenittomia vaihtoehtoja leivontaan löytyy paljon ja erilaisilla jauhovalinnoilla pääsee vaikuttamaan lopputuloksen rakenteeseen ja makuun.

– Jauhot on hyvä möyhiä esimerkiksi haarukalla tai jopa sihdata ennen mittaamista, hän vinkkaa.

– Gluteeniton taikina on pääsääntöisesti löysempää ja vaatii usein vähän pidemmän paistoajan hieman matalammassa lämpötilassa kuin normaalijauhoista valmistettu taikina.

Katso kuvia Tähtisen tekemistä kakuista täältä!

Oletko tehnyt kakkuluomuksen? Laita kuva siitä IS:n Lukijan kuviin täältä!

Tykkää Ilta-Sanomista Facebookissa täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit