Pehmeä valkosipulikeitto valmistuu uunissa ja hellalla – ruoan salaisuutena hunaja - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Pehmeä valkosipulikeitto valmistuu uunissa ja hellalla – ruoan salaisuutena hunaja

Sikke Sumari valmisti herkullisen valkosipulikeiton.

10.4.2016 8:51

Meidän perheessä valkosipulia käytetään harkiten, vaikka usein. Raakana ei koskaan.

Niinpä sain mieheltäni hyvin kysyvän katseen, kun ilmoitin valmistavani valkosipulikeittoa. Tulos oli niin hyvä, että söin sitä pari soppakulhollista heti kattilasta.

Maku oli pehmeän pyöreä, eikä raa’an valkosipulin pistävästä mausta ollut tietenkään enää jäljellä mitään.

Uunissa karamellisoituessaan valkosipuli oli muuttunut pehmeäksi ja kun vielä lisäsin makuun kaksi ruokalusikallista hunajaa, se antoi keitolle sen viimeisen silauksen eli sopivan paahteisen vivahteen olematta kuitenkaan makeaa.

  Valkosipulikeitto

4-5 kokonaista valkosipulia

reilu loraus hyvää oliiviöljyä uunivuokaan

2 keltasipulia

1 rkl voita + 2 rkl oliiviöljyä keltasipulien kuulotukseen

1 reilu litra kanalientä

2 rkl yrttejä, esim timjamia ja oreganoa

2 rkl hunajaa

ripaus suolaa

mustaa pippuria myllystä

halutessasi rapeaa pekonia keiton silmäksi

Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Puolita valkosipulit ja pane ne öljyttyyn uunivuokaan leikkuupinta alaspäin ja peitä vuoka foliolla.

Kypsennä valkosipuleita 45-60 minuuttia, kunnes tunnet tuoksun tulvivan uunista ja kun kurkkaat sipulin alle kynnet ovat ihanasti karamellisoituneita.

Valkosipulien karamellisoituessa uunissa pilko kuoritut sipulit ja kuullota ne voissa läpikuultaviksi isossa paksupohjaisessa kattilassa.

Mausta sipulit lopuksi suolalla, pippurilla, yrteillä ja hunajalla.

Ota valkosipulit uunista ja poista kuoret. Ne lähtevät helposti nostamalla.

Lisää kynnet sipuliseokseen kattilaan ja lisää samantien kanaliemi.

Anna poreilla vartin verran ja surauta sitten sauvasekoittimella tasaiseksi.

Maista ja tarkista suola. Jotkut lisäävät valkosipulikeittoon maitoa, mutta minusta se oli ihanaa juuri näin.

Sikke Sumari on helsinkiläinen ruokakirjailija ja tv-kokki. Hän emännöi kokkikursseja Saarenmaalla, harrastaa sauvakävelyä, maailmanmatkailua, ruokatoreilla luuhaamista ja keittokirjoja.

Siken päämääränä on saada suomalaiset perheet saman ruokapöydän ääreen niin usein kuin mahdollista. Siksi Sikke tarjoaa resepteissään helppoa ja nopeata kotiruokaa, joka on aina maistuvaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit