Sodankylälle tunnustus ruoan ostamisesta suoraan tuottajilta – näin lappilaisten ainesten käyttöä lisättiin

Julkaistu:

Lähiruoka
Sodankylän kunta on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon.
Neljättä kertaa jaettu Vuoden Lähiruokateko -palkinto palkinto meni Sodankylän kunnalle.

– Sodankylän systemaattinen työ lähiruoan eteen, kunnan irrottautuminen suuresta hankintarenkaasta ja elintarvikehankintojen kilpailuttaminen itse on lähiruokateko-palkinnon arvoinen asia. Sodankylän kunta toimii tässä valtavirtaa vastaan. Tyypillisesti kunnissa hankinnat tehdään suurten hankintarenkaiden kautta, lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.

Viljanen on Lähiruoka & Luomu -messujen kehitysryhmän ja Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja.

Sodankylän kunnalla on ollut pitkäaikainen tavoite säilyttää Lapissa lähituotanto ja pientuottajat. Kunnan keskuskeittiön uusiminen tehtiin lähiruoan lisäämisen ehdoilla. Keittiöön rakennettiin erillinen tuotantotekniikka, jolla lähiruoan vastaanottaminen suoraan tuottajilta oli mahdollista.

Lisäksi keittiössä käytetään menetelmiä, joilla lähiruoasta tehdään puolivalmisteita ja komponentteja myöhemmin hyödynnettäväksi. Nämä toimenpiteet ovat mahdollistaneet kunnan irrottautumisen isosta hankintarenkaasta viime vuonna.

– Koko kunnan lähiruokastrategia toteutuu keskuskeittiön tuella. Olemme ottaneet käyttöön vanhat ruoanvalmistusmenetelmät ja yhdistäneet niihin uuden teknologian. Näin lähiruoan käytöstä tulee yhtä kustannustehokasta kuin puolivalmisteiden käytöstä. Tavoitteena on kasvattaa alueellista verohyötyä ja säilyttää työpaikkoja omassa kunnassa. Lisäksi energiaa säästyy ja kuljetuskustannukset pienenevät, kertoo ruokapalvelupäällikkö Merja Ahola.

Vuoden lähiruokateko -palkinto jaettiin nyt neljännen kerran. Aikaisemmat voittajat ovat Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman, Heikki Ahopelto ja LähiPuoti Remes.

Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä (raadin puheenjohtaja), kehittämispäällikkö Heidi Valtari Turun yliopiston Brahea-keskuksesta, markkinointikoordinaattori Tessa Loimukoski Ruokatieto ry:sta sekä Jarmo Myllysilta Lähiruoka & Luomu -messuista.

Lähteet: Messukeskus ja Sodankylän kunta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt