Pasi, 46, tilasi ehkä Suomen käsittämättömimmät täytteet pizzaan – ”Se oli pläjäyksien pläjäys” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Pasi, 46, tilasi ehkä Suomen käsittämättömimmät täytteet pizzaan – ”Se oli pläjäyksien pläjäys”

Pasi Darwin Sorjonen ei suosittele ketään tilaamaan pizzaa, johon tulee täytteeksi tulista kastiketta ja paholaishilloa. Katso kuvat kaikista Sorjosen tilaamista pizzoista.

Pasi Sorjonen testasi kaikkiaan yhdeksän erilaista fantasiapizzaa.

4.4.2016 21:18

Mitä sitä turhaan tuskailemaan, mitä täytteitä pizzaan tulee. Valitsenpa täytteet aakkosjärjestyksessä, nokialainen Pasi Darwin Sorjonen tuumasi.

Siitä alkoi kuukausia kestänyt ihmiskoe. 46-vuotias Pasi Sorjonen testasi kaikkiaan yhdeksän erilaista fantasiapizzaa. Yhteen pizzaan tuli neljä erilaista täytettä.

Pasi Darwin Sorjosen ihmiskokeesta kirjoitti ensin Helsingin Sanomien Nyt-liite.

Idean pizzakokeeseen lähti siitä, että Pasi Darwin Sorjosen työpaikalla saa työnantajan piikkiin hakea pizzaa lähiruokalasta. Sorjonen työskentelee it-alalla.

– Meillä jos työaikaa käyttää opiskeluun, työnantaja kustantaa pizzat.

Lähipizzeriassa on runsaasti erilaisia täytevaihtoehtoja.

Sorjosen valinnanvapautta rajoitti se, että hän on lakto-ovovegetaristi. Hänen piti valita täytteet kasvislistasta.

Valittavana oli 35 erilaista kasvis- ja juustovaihtoehtoa.

Pizzat 1, 2 ja 3. Ainesosat ja Sorjosen kuvaus löytyvät jutun lopusta.

Tuli pläjäyksien pläjäys

Alku alkoi lupaavasti.

Ensimmäiseen pizzaan täytteeksi tuli listan ensimmäiset nimet: ananas, artisokka, aurajuusto, aurinkokuivattua tomaatti. Pizza edusti Sorjosen mukaan parasta A-ryhmää.

Totuus paljastui ihmiskokeen toisessa osassa.

Koettelemuksessa oli täytteinä barbeque-kastike, bearnaise-kastike, cashew-pähkinät ja chilikuutiot.

– Se oli pläjäyksien pläjäys, aika liemimäinen koostumus. Myönnettäköön, että loppua kohden alkoi jo loivasti tökkiä.

Pizzakokeen yksi erikoinen makuelämys oli yhdistelmä, jossa tukevin ainesosa oli suolakurkku. Muut täytteet olivat pinjansiemen, punasipuli ja rucola.

Sorjonen sanoo, että pizzassa ei ollut oikein mitään syömistä. Suuntuntumaa hallitsivat etupäässä pinjansiemenet.

Pizzat 4, 5 ja 6. Ainesosat ja Sorjosen kuvaus löytyvät jutun lopusta.

Ihmiskokeen rankin osuus oli pizza, jossa ainesosina olivat Texas Pete -kastike, tomaatti, tomaattisiivu, tulinen chilihillo eli paholaisen hillo.

– Se oli pitsa helvetistä. Suuta poltti vähän eri tavalla puraisu puraisulta. Ei tiennyt, milloin oli kastiketta ja milloin hilloa. Ihmiskoe jatkui myöhemmin vessassa.

Sorjoselle paljastui, että tomaattisiivu ja tomaatti olivat käytännössä sama asia.

Pizzeriassakin ihmeteltiin, miksi joku haluaa pizzaansa kahdesti tomaattia.

– Sanoin, että siinä teidän listassanne lukee nämä peräkkäin. Otan ne molemmat.

Yksi eksoottinen yhdistelmä oli syödä pizzaa, jossa oli kaktuksensuikaleita ja metsäsieniä.

Ihmiskokeen viimeisessä vaiheessa lähipizzeriassa oli jäljellä enää kolme testaamatonta täytettä.

– Yksi työkaveri pizzakokeen innoittamana kehitti sovelluksen, joka olisi arponut täytteen. Mietin, että turvaudunko siihen. Sitten ajattelin, että ehkä on reilua ottaa viimeinen täyte tuplana.

–Pitäähän aina olla luovaa kokeilunhalua ja hulluutta, Sorjonen sanoo.

Pitää olla kokeilunhalua ja hulluutta

Ihmiskoe on nyt takanapäin. Sorjonen kävi tunnollisesti läpi kaikki täytteet aakkosjärjestyksessä.

– Jokaisen pizzan sitkeästi söin. Ei tarvitse pelätä, että on ruoan kanssa leikitty.

Sorjonen miettii ihmiskokeen jälkeen, että helposti tulee kangistuttua tiettyihin vakiotäytteisiin. Hän oli tilannut pizzan aina samoilla täytteillä.

Kokeessa tuli testattua vallankumouksellisia yhdistelmiä. Sorjonen sanoo, että se oli avartava kokemus.

– Tämä tuli nyt koettua ja kertaalleen tehtyä. Katsotaan sitten joskus, jos keksii jotain. Pitäähän aina olla luovaa kokeilunhalua ja hulluutta.

Pizzat 7, 8 ja 9. Ainesosat ja Sorjosen kuvaus löytyvät jutun lopusta.

Hyvä maku Sorjoselle jäi päärynästä. Sorjonen sanoo, että siinä on loistava täyte pizzaan. Sorjonen aikoo testata sitä aurajuuston kanssa.

– Tuliset kastikkeet saattavat toimia pizzassa aika hienosti, kunhan kaikki tuliset kastikkeet eivät ole siinä samassa pizzassa.

Sorjonen sanoo, ettei hän lähtisi enää toista kertaa sotkemaan keskenään barbeque- ja bernaise-kastiketta.

Mielissä pyörii ajatus ihmiskokeen seuraavasta vaiheesta. Sorjonen miettii, että yhden kokeen voisi tehdä käyttämällä työkaverin sovellusta, joka arpoo pizzan täyteaineet.

Sorjonen heittää haasteen.

– Joku voisi tehdä samanlaisen aakkosjärjestystestin kuin minä, mutta niin, että täytteenä on myös lihaa.

Osa 1: Ananas, artisokka, aurajuusto, aurinkokuivattu tomaatti

Ihmiskoe, osa 1. Ananas, artisokka, aurajuusto, aurinkokuivattu tomaatti – parasta A-ryhmää! Aurajuustoa oli niin reilusti, että oli aika suolainen ja rasvainen pläjäys. Kyllä tällaisen vois syödä joskus uudestaankin.

Osa 2 – ”Pläjäyksien pläjäys”: Barbeque-kastike, béarnaise-kastike, cashew-pähkinä, chilikuutio

Ihmiskoe, osa 2. Barbeque-kastike, béarnaise-kastike, cashew-pähkinä, chilikuutio –pläjäyksien pläjäys. Hieman kastikemainen koostumus, mutta yllättävän hyvä maultaan. Pähkinät antoivat hieman purtavaa. Myönnettäköön, että loppua kohden alkoi jo loivasti tökkiä.

Osa 3: Fetajuusto, grillattu munakoiso, herkkusieni, herkkutatti

Ihmiskoe, osa 3. Fetajuusto, grillattu munakoiso, herkkusieni, herkkutatti – herkkua herkuilla. Kreikkalainen kädenpuristus toi vähän ryhtiä sieniviljelysten ja kasvimaan antimiin, jotka kaikki maistuivat yllättävän paljon samalta.

Osa 4: Jalapeno, kaktussuikale, kapris, metsäsieni

Ihmiskoe, osa 4. Jalapeno, kaktussuikale, kapris, metsäsieni – nyt haahuiltiin eksyksissä. Tätä syödessä ei oikein tiennyt, että vetäisikö päähänsä sombreron vai karvahatun. Harmonia oli hakusessa. Hämmennys jatkuu syömisen jälkeen – suussa tuntuvaa poltetta ryydittävät sieneltä maistuvat röyhtäykset.

Osa 5: Mozzarellaraaste, oliivi, päärynä, paprika

Ihmiskoe, osa 5. Mozzarellaraaste, oliivi, päärynä, paprika – melkein kuin oikea pizza. Tällaisen voisi ehkä jossakin mielentilassa tilata ilman ihmiskoettakin. Miellyttävän lempeä ja hedelmäinen. Päärynän makeus pehmensi oliivien suolaisuutta.

Osa 6: Parmesan-juusto, parsa, persikka, pestokastike*

Ihmiskoe, osa 6. Parmesan-juusto, parsa, persikka, pestokastike* – pelkkää peetä. Yllätyselementtinä jokin outo kikkare keskellä lättyä. Viittasikohan siihen tuo pestokastikkeen yhteydessä mainittu tähti, jolle ei löytynyt pizzerian sivuilta selitystä? Muuten yllättävän hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus. Kohta haisee pissi parsalta.

Osa 7: Pinjansiemen, punasipuli, rucola, suolakurkku

Ihmiskoe, osa 7. Pinjansiemen, punasipuli, rucola, suolakurkku – lisukepitsa. Missäs tästä oli täytteet, kun jytäkin ainesosa oli suolakurkku? Näennäiseen keveyteen nähden yllättävän mainio kokonaisuus, jonka makumaailmaa ja suutuntumaa hallitsivat pinjansiemenet, rucolan ja punasipulin kompatessa kainosti taustalla. Suolakurkku maistui selvästi vain yhdessä suupalassa ja hyvä niin.

Osa 8: Texas Pete -kastike, tomaatti, tomaattisiivu, tulinen chilihillo

Ihmiskoe, osa 8. Texas Pete -kastike, tomaatti, tomaattisiivu, tulinen chilihillo – pitsa helvetistä. Olihan tämä nyt ihan hirveä. Suuta poltti vähän eri tavalla puraisu puraisulta enkä tiedä milloin se oli kastiketta ja milloin hilloa. Lisäksi tilaamani kaksi erilaista tomaattia oli merkitty laatikon kylkeen tekstillä ”Tom x 2” eikä tuo siltikään ollut mitenkään erityisen tomaattinen kokemus. Ihmiskoe jatkuu myöhemmin vessassa.

Osa 9: Tuoremozzarella, tuore basilika, vuohenjuusto, vuohenjuusto

Ihmiskoe, osa 9. Tuoremozzarella, tuore basilika, vuohenjuusto, vuohenjuusto – viimeistä vietiin. Ihmiskokeen finaali muodostui rasvaiseksi, mutta samalla niin kovin herkulliseksi. Syynä etupäässä se, että koska listalla oli enää kolme täytettä, otin viimeisen tuplana. Oli niin tuhti täräys, että tämän päivityksen teko vei melkein viikon. Tämä oli kaikkinensa hieno kokemus. Kiitos kaikille seuraajille!

Oletko törmännyt erikoiseen täyteyhdistelmään pitseriassa? Kerro kokemuksistasi kommenteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit