Näin teet pihvit nyhtökaurasta – ”Maistuu tällaiselle lihansyöjämiehellekin” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin teet pihvit nyhtökaurasta – ”Maistuu tällaiselle lihansyöjämiehellekin”

Kotimaisesta proteiinipommista valmistuvat tutut kotiruuat. ISTV testasi kaksi annosta. Katso video pihvien teosta.

2.3.2016 16:45

Tulevan kevään ja kesän aikana kauppoihin tuleva nyhtökaura on kotimainen elintarvikeinnovaatio, joka on tehty kotimaisesta kaurasta, härkäpavusta ja herneestä hiertämällä.

Tuotteen kehittelijöiden Reetta Kivelän ja Maija Itkosen yhteinen projekti sai alkunsa siitä, että he halusivat kehittää ilmastoystävällisen vaihtoehdon arkiruoan perinteisille proteiininlähteille, kanalle ja jauhelihalle.

– Tarkoitus oli kehitellä tuote, jonka kiireisinkin perheenäiti voi napata hyllyltä, jos tulee sellainen olo, että haluaisi syödä vähemmän lihaa, Kivelä sanoo.

”Täydellinen” proteiini haastaa lihatuotteet ravintoarvoiltaan. Nyhtökaurassa on tuotteesta riippuen proteiinia 27 – 31,4 g / 100 g, rasvaa 3,8 – 4,7 g / 100 g ja hiilihydraatteja 9,6 – 9,9 g / 100 g kohden.

Runsasproteiininen, täysin vegaani tuote on verrattavissa koostumuksensa puolesta ylikypsään nyhtölihaan.

ISTV testasi tuotteen maustetun version valmistamalla siitä pyttipannua. Toinen testattu tuote on sarjan maustamaton ”Nude”-versio. Siitä valmistettiin pihvit, jotka paistettiin pannulla jauhelihapihvien tapaan.

Kokemuksia maustamattomasta nyhtökaurasta:

  • Raakana tuotteessa on voimakas kauran tuoksu. Tuoksuu kostealle kauralle tai sille mille kattila tuoksuu, jos siihen on jäänyt kaurapuuroa seisomaan.

  • Raakana tuotteessa ei ollut oikeastaan mitään makua. Se oli vain kuivaa ”lihaa”.

  • Tuote vaatii paistamisen ja maustamista.

  • Erittäin lihaisa koostumus ja tuhtia tavaraa.

Käyttökokemus maustamattoman nyhtökauran osalta oli positiivinen. Maustamattomuus tekee siitä monipuolisen tuotteen, joka soveltuu hyvin erilaisiin arkiruokiin.

Siitä voi valmistaa helposti erilaisia kastikkeita, joita voi maustaa oman maun mukaan, koska itse tuote on maustamaton. Esimerkiksi pastakastike italialaisittain onnistuu varmasti loistavasti. Tuote sopisi myös hyvin aasialaisiin maustettuihin keittoihin proteiininlähteeksi.

Ruokatoimittaja päätti kokeilla miten tuote käyttäytyy, kun siitä tekee pihvitaikinan.

Gluteeniton ja vegaani taikina onnistui lopulta laittamalla seokseen sidosaineeksi tärkkelyspitoista perunaa. Kuiva nyhtökaura sai rasvaisuutta kasviskermasta ja makua kotimaisista sienistä ja kuivatusta sipulista.

Testiä varten pihvit paistettiin uunissa ja pannulla. Lopulliseen reseptiin tuli ohjeeksi paistaa pihvit pannulla öljyssä. Näin niihin saa rapean pinnan ja vähän rasvaisuutta sekä makua. Uunissa pihveistä tuli liian kuivia.

Toimittajan kotijoukot ihastuivat pihveihin.

– Ovatpa ne maukkaita. Maistuvat tällaiselle lihansyöjämiehellekin, pihvejä testannut vannoutunut lihansyöjä huudahti spontaanisti.

Lue lisää aiheesta ja katso edellinen testivideo:

Tarjoile nyhtökaurapihvit puolukoiden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit