Resepti: Näin teet pyttipannua nyhtökaurasta - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Proteiinipommi! Näin teet pyttipannua nyhtökaurasta – ”Erittäin lihaisa koostumus”

Kotimaisesta proteiinipommista valmistuvat tutut kotiruuat. ISTV testasi kaksi annosta. Katso ensimmäinen video.

25.2.2016 16:13

Nyhtökaura on kotimainen elintarvikeinnovaatio, joka on tehty kaurasta ja pavuista. Nyhtökaurasta on povattu jopa ”uutta Nokiaa” Suomelle.

Runsasproteiininen, täysin vegaani tuote on verrattavissa koostumuksensa puolesta ylikypsään nyhtölihaan.

Nyhtökaura on elintarviketieteilijä Reetta Kivelän ja hänen yhtiökumppaninsa Maija Itkosen yhteinen projekti. Naiset halusivat kehittää ilmastoystävällisen vaihtoehdon arkiruoan perinteisille proteiininlähteille, kanalle ja jauhelihalle.

Maija Itkonen ja Reetta Kivelä ovat kehittäneet nyhtökauran.

Nyhtökauran tarkoitus ei ole korvata lihaa, vaan antaa vaihtoehto perinteisille proteiininlähteille.

– Tarkoitus oli kehitellä tuote, jonka kiireisinkin perheenäiti voi napata hyllyltä, jos tulee sellainen olo, että haluaisi syödä vähemmän lihaa, Kivelä sanoo.

Kotimaisesta kaurasta, härkäpavusta ja herneestä hiertämällä valmistettu ”täydellinen” proteiini haastaa lihatuotteet ravintoarvoiltaan. Nyhtökaurassa on tuotteesta riippuen proteiinia 27 – 31,4 g / 100 g, rasvaa 3,8 – 4,7 g / 100 g ja hiilihydraatteja 9,6 – 9,9 g / 100 g kohden.

Nyhtökaura keittiössä

IS testasi käytännön arkikokkauksessa kaksi tuotetta: tomaatilla, korianterilla ja savupaprikalla maustetun nyhtökauran sekä ”nuden” eli maustamattoman version.

Yllä olevalla videolla valmistetaan maustetusta versiosta ”pyttipannua”, joka valmistetaan bataatista ja maustetaan limetinkuorella, -mehulla ja chilillä sekä tarjoillaan avokadon ja minttu-jogurttikastikkeen kanssa.

Tomato-smoked pepper-coriander -nyhtökaura kokemuksia

  • Raakana mausteet tuoksuivat voimakkaasti, sopii mausteisten ruokien ystäville

  • Tuoksussa vähän ”kaurapuuromaista” vienoa tuoksua

  • Paistettuna tuote ei maistunut yhtään kauralta, sitä voisi verrata kuivaan kanaan

  • Paistettuna suutuntumassa voimakas ”kanamainen” koostumus, erittäin lihaisa

  • 250 g:n määrästä tuli neljän hengen annos, joten tuote on riittoisaa

Ruokatoimittajan kokemus maustetusta tuotteesta oli positiivinen. Se sopii hyvin erilaisiin paistoksiin. Erityisen hyvin se sopisi tortillan sisään, pitaleivän väliin ja erilaisiin rulliin täytteeksi. Myös munakas voisi olla hyvä vaihtoehto. Myös esimerkiksi pataruoka, johon tulisi kastikkeeksi papuja ja tomaattia.

Kaupoissa viimeistään kesällä

Tuotteen valmistaja Golden&Green Foods kertoo, että nyhtökauraa tulee kauppoihin kevään - kesän aikana.

– Olemme parhaillaan ylösajamassa tuotantoa. Tuotantolaitos sijaitsee Järvenpäässä. Tuote pyritään saamaan kauppoihin kevään ja kesän aikana, Itkonen kertoo.

Lue lisää aiheesta:

Juttua päivitetty 26.2 klo 7:44 tuotannon osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit