Ajankohtaista

Tätä keittoa ei voita mikään – täydellisen samettista!

Julkaistu:

Karita tykkää
Karita Tykän blogissa nautiskellaan täyteläisestä sosekeitosta.
Rakastan ruokaa, ruoanlaittoa ja innostun kaikista ihanista raaka-aineista.

Ulkomaanmatkoillakin ruokatorit ja -marketit vetävät minua kiehtoen puoleensa.

Valmistan ruokaa aina niin, että siitä tulisi mahdollisimman maukasta, terveellistä ja ravintorikasta.

Uusia ideoita ja oivalluksia tulee viikoittain. En olekaan erityisen hyvä niin sanottujen perusruokien valmistamisessa. Teen toki esimerkiksi makaronilaatikon, sienikastikkeen, bolognesen perheemme miehille. Valmistan mielummin hiukan toisenlaisia ruokia – esimerkiksi ruokia eri ruokakulttuureista, kuten kasvispatoja, sushia, mereneläviä, raakaruokia, kasvistahnoja ja makeita herkkuja. Myös erilaiset keitot kuuluvat keittiööni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viikko sitten käsiini osui Kaisa Niemisen ja Riikka Katinkosken tekemä Ruokakirja (Cosy Publishing), joka tarjoilee perinteisiä suomalaisia ruokia.

Kirjassa on ruokia ja lapsuuden ruokamuistoja, jotka ovat peräisin mummon keittiöstä ja äidin hellan ääreltä.

Itselläni eivät karjalanpiirakat, leivät, nakkikastikkeet ja muut perusruoat oikein ole hallussa. Niinpä päätin tarttua kirjaan ja ilokseni sain huomata, että kauniiden kuvien siivittämiä ja houkuttelevia reseptejä löytyi runsaasti. Lisäksi kirjan tekijät kertoivat, että melkein kaikki reseptit muovautuvat helposti esimerkiksi gluteenittomiksi ja maidottomiksi. Kiinnostuin kirjasta entistä enemmän.

Pyysin kirjantekijöitä kertomaan minulle yhden omista suosikeistansa. Reseptiksi valikoitui monen rakkaan joukosta maa-artisokkasosekeitto, jonka voi helposti muokata myös vegaaniseksi.


Kaisa kertoi, että maa-artisokkakeitto valittiin resepteihin, koska maa-artisokkaa käytetään harvemmin arkiruokaresepteissä ja sen maku on niin samettisen ihana.

Ruokakirjan reseptejä voit helposti muokata noudattamaan omaa ruokavaliotasi. Maitotuotteet voi korvata esimerkiksi kaura- tai soijamaidolla tai viljatuotteet gluteenittomilla tuotteilla.

Ruokakirjassa seurataan vuodenaikoja, käytetään puhtaita suomalaisia raaka-aineita ja noudatetaan sesonkien raaka-ainetarjontaa.


Maa-artisokkasosekeitto

4–6 annosta

500 g maa-artisokkia

5 jauhoista perunaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 l kasvislientä

2 dl kermaa

½-1 tl suolaa

¼ tl muskottipähkinää

Tarjoiluun

rapeaa vaaleaa leipää

kurpitsansiemeniä

tuoretta timjamia

Kuori maa-artisokat huolellisesti ja paloittele pienemmiksi. Laita kylmään veteen odottamaan, etteivät ne tummu. Kuori perunat sekä sipulit ja paloittele. Keitä paloitellut kasvikset kasvisliemessä täysin kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Lisää kerma. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Tarjoa lisäksi leipää, kuivalla pannulla paahdettuja kurpitsansiemeniä ja tuoretta timjamia.

Vinkki! Maa-artisokkakeitosta voi jättää kerman pois tai korvata sen kaura- tai soijakermalla.

Suolaisia ja makeita, ei niin perinteisiä reseptejä voit käydä katsomassa SuperLemon-blogistani ja kirjoistani Raakaa ja makeaa, Hyvää huomenta ja Lautasellinen kauneutta.

Iloa keittiöön!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt