Näin kokoat juustotarjottimen uudenvuoden juhliin - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin kokoat juustotarjottimen uudenvuoden juhliin

Juustot maistuvat myös uudenvuoden juhlissa.

Juustot sopivat moneen ja niitä voi tarjota melkein joka tilanteessa.­

30.12.2015 11:47

Juustotarjottimen anti on helppo ja maistuva uudenvuoden herkku. IS kysyi Lactalis Finlandin avainasiakaspäällikkö Monica Jaloselta vinkit, miten hyvä juustolautanen kootaan ja miten juustot leikataan oikein.

Kauniisti katettu juustolautanen tarjoaa myös silmänruokaa.­

Asiantuntija suosittelee vaihtelemaan juustotarjottimen tarjontaa ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia tuttavuuksia, niin mietoja kuin vahvojakin juustoja.

– Älä jämähdä tuttuihin ratkaisuihin. Hyödynnä tarjottimellasi koko juustojen värikirjo: valkoista, keltaista, punaista ja sinistä. Kokoa kattava kirjo eri eläinten maidosta tehtyjä juustoja: vuohen, lampaan, lehmän.

– Ota mukaan pehmeitä, kermaisia ja kovia juustoja. Kokoa valikoima, josta jokaiselle löytyy oma suosikkijuusto, Jalonen neuvoo.

Monesti arvostellaan sitä että tuoreita hedelmiä kuten viinirypäleitä ei saisi tarjota. Mitä juustojen kanssa pitäisi sitten tarjoilla?

– Nopea ja takuuvarma ratkaisu on viipaloida juustojen seuraksi päärynöitä, tai vaihtoehtoisesti lisätä tarjottimelle mansikoita tai kuivattuja aprikooseja. Jos aikaa on enemmän, voit valmistaa palan painikkeeksi herkullisen chutneyn tai kompotin. Muista myös, että juustopöydän lisukkeita ei kannata laittaa juustojen päälle, ettei niiden maku tartu.

Juustot sopivat moneen ja niitä voi tarjota melkein joka tilanteessa.­

Asiantuntija suosittelee juustojen kanssa keksien sijaan leipää.

– Suosittelisin niin yksinkertaista leipää kuin mahdollista. Keksit voivat joskus olla kovin suolaisia ja useissa juustoissa on jo riittävästi suolaisuutta. Myös erilaiset näkkileivät sopivat hyvin juuston kanssa.

Juustojen leikkaamiseenkin kuuluu muutamia perussääntöjä. Tyypillisin virhe leikatessa on se, että käytössä on liian vähän veitsiä ja leikataan eri juustoja samalla veitsellä. Erilaiset juustot tarvitsevat omat veitset.

– Pyöreät, nelikulmaiset ja kartion muotoiset juustot leikataan viipaleina täytekakun tapaan. Kolmikulmaiset juustot, kuten leikataan kärjestä alkaen, jotta kolmiomainen muoto säilyy. Kiinteät juustot, kuten voi leikata viipaleiksi, kuutioiksi tai tikuiksi. Espanjalaisen manchegon kaltainen pyöreä, kiinteä juusto leikataan ohuiksi kolmioiksi – kuten sen kotimaassa Espanjassa, Jalonen neuvoo.

Myös juustojen leikkaamiseen on olemassa omat niksit.­

Peukalosääntönä juustoa tulisi varata 250 g henkilöä kohti, mikäli sitä tarjotaan pääruokana. Mikäli juustoa tarjoillaan jälkiruokana, sitä tulisi varata 100 – 150 grammaa henkilöä kohti.

Missä lämpötilassa juustot pitäisi tarjoilla? Voiko ne ottaa huoneenlämpöön tunteja etukäteen?

– Useimmat juustot tulee ottaa jääkaapista tunti ennen tarjoilua. Pinnan kuivumisen välttämiseksi niitä ei tulisi kuitenkaan poistaa pakkauksesta ennen kuin ne on tarkoitus tarjoilla. Tuorejuustot otetaan suoraan jääkaapista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit