Voiko lasten kanssa mennä ravintolaan syömään? Näin vastaavat asiantuntijat

Älä pelkää turhaan, sanovat kokki-keittokirjailija Pipsa Hurmerinta ja keittokirjailija Alex Nieminen.

Pipsa Hurmerinnan perhe käy paljon ravintoloissa syömässä. Ravintola Hoku Helsingissä on hänen suosikkinsa. Pieneen ravintolaan voi tulla vaikka rattaiden kanssa ja vastaanotto on aina ystävällistä sekä lapselle on aina tarjolla terveellisiä vaihtoehtoja.

8.12.2015 19:23

Alkusyksystä lapsille suunnatun keittokirjan Pipsan keittokirja pienille ihmisille (Tammi) kirjoittanut kokki ja juontaja Pipsa Hurmerinta on aina vienyt esikoistaan ravintolaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ihan pienestä asti.

Vege! (Readme) keittokirjan toinen tekijä ja kulinaristi Alex Nieminen on niin ikään käynyt ravintoloissa syömässä lapsensa kanssa pienestä pitäen.

IS kysyi näiltä kahdelta kulinaristilta, miten lasten kanssa pärjää ravintolassa ja onko ylipäätään sopivaa viedä lapsia mihin tahansa ravintolaan.

Molemmat ovat sitä mieltä, että pelisilmää pitää olla.

– En ehkä veisi lapsia ihan kaikkiin ravintoloihin. Pahimmassa uhmaiässä jättäisin fine dining-ravintolat väliin. On osattava kunnioittaa muiden asiakkaiden oikeutta nauttia ruoastaan, Nieminen sanoo.

”Lapset oppivat”

Hurmerinta ja Nieminen korostavat sitä, että lasten kanssa ravintolaan menoa pelätään turhaan.

– Lapset kyllä oppivat ja ymmärtävät miten ravintolassa käyttäydytään jo pienestä pitäen, jos heille annetaan siihen vain mahdollisuus.

Hienoihinkin ravintoloihin voi mennä, jos pöytätavat ovat kunnossa.

– Vanhempien vastuu tässä on kuitenkin suuri. En tiedä kenen ravintolailtaa itkuraivarit parantaisivat. Olen itse ollut italiassa kahden Michelin-tähden ravintolassa kolmevuotiaan lapsen kanssa ja ravintolahenkilökunta ihmetteli hänen hyviä pöytätapojaan, Nieminen kertoo.

Ravintola ei ole kuitenkaan se paikka, jossa opetellaan käytöstapoja.

– Käytöstavat opetellaan kotona. Ei ravintolassa, ei tarhassa eikä muualla. Kaikki lähtee kotoa, kaksikko sanoo yhdestä suusta.

Hurmerinta lisää vielä, että ravintolassa olemista ja miten siellä käyttäydytään, oppii kuitenkin vain ravintoloissa käymällä.

Kysy ravintolasta etukäteen

Pöytävarausta tehdessä on hyvä kysäistä etukäteen ravintolasta mahtuuko ravintolasaliin esimerkiksi vaunuja.

– Hyvä olisi tiedustella etukäteen onko lasten syöttötuoleja tarjolla tai mahtuvatko vaunut mukaan saliin, Hurmerinta vinkkaa.

Isompien lasten kanssa syömään mennessä ei Niemisen mukaan tarvitse ilmoittaa erikseen, että meitä olisi tulossa näin monta lasta ja näin monta aikuista. Jos lapset istuvat normaaleilla tuoleilla on heitä syytä kohdella kuten ketä tahansa asiakasta.

Kouluikäinen osaa käyttäytyä

Se, minne lapsia voi viedä syömään, riippuu paljolti heistä itsestään.

– Kouluikäisenä voi mielestäni mennä ihan mihin vaan, lapsesta riippuen paljon aikaisemminkin. Ehkä juuri uhmaikä on sellainen, jolloin en menisi ainakaan kovin hienoon ravintolaan, Nieminen sanoo.

Lasten ruokalistat eivät saa kannatusta kummaltakaan.

– Yleensä lasten ruokalistoilla ei ole yhtään vegevaihtoehtoa, joten harvoin tulee katsottua edes. Yleensä tilaan kolmasluokkalaiselle ihan samat ruoat kuin vanhemmillekin, pienempänä annoksena jos mahdollista, Nieminen sanoo.

– Usein ravintoloiden lastenlistoilla näyttää muutenkin olevan vain epäterveellisiä vaihtoehtoja. Tuskin kananuggetteja ja ranskalaisia varten tarvitsee ravintolaan mennä, hän jatkaa.

Pyydä lapsille sopivaa syötävää

Lapset on asetettava samaan asemaan aikuisen kanssa. Hurmerinnan mukaan myös lapsille on annettava ruokalista käteen, vaikka hän ei osaisi lukeakaan.

Hurmerinnan mukaan aikuinen voi rohkeasti kysyä tarjoilijalta olisiko lapselle jotain sopivaa.

– Monesta paikasta löytyy varmasti pienemmillekin lapsille sopivaa syötävää listan ulkopuolelta, jos uskaltaa kysyä.

Salihenkilökunnalta voi kysyä myös pienempiä annoksia samasta ruuasta mitä aikuisetkin syövät.

– Kaikki asiakkaat ansaitsevat hyvää palvelua. Lapsille se voi olla eri asia kuin aikuisille. Lasta pitää puhutella tai kohdella asiakkaana, aivan kuten aikuisiakin, Nieminen sanoo.

”Lapsia kohdellaan ravintolassa hyvin”

Paljon ravintoloissa lasten kanssa syövät Hurmerinta ja Nieminen kertovat, että pääsääntöisesti lapsia on kohdeltu hyvin ravintoloissa.

– Lastani on kohdeltu pääsääntöisesti vain hyvin tai erittäin hyvin ravintoloissa. Joskus olen sanonut tarjoilijalle joka on kysynyt minulta mitä lapseni syö, että voi aivan hyvin kysyä häneltä itseltään, koska hän myös ruoan syö, Nieminen nauraa.

Pipsa Hurmerinta on tuttu tv:stä. Hän on juontanut Top Chef Suomi sekä Erilaiset äidit -sarjoja. Hän on myös kokki ja julkaissut alkusyksystä kirjan Pipsan keittokirja pienille ihmisille (Tammi).

Turha juoksentelu ravintolasalissa saa tyrmäyksen molemmilta.

– Ravintolasaliin ei kuulu juoksenteleminen ympäriinsä. Toki jaloitella voi ja vessaan voi kipittää juoksujalan, mutta lähtökohtaisesti lapsi ei saa häiritä muita ruokailijoita.

Silloin kun naapuripöydästä tulee ”pahaa silmää” lasten kanssa ravintolassa asioiville, niin tilanteesta voi selvitä kunnialla.

– Ole tilanteen herra, välitä ja tee tilanteessa parhaasi. Välinpitämättömyys on pahinta. Aina tosin löytyy niitä joita ärsyttää, sille ei voi mitään, Hurmerinta sanoo.

– Jos lapsen nauru jostakin syystä on jollekin karmiva kokemus, niin silloin mielestäni saa pitää pahan silmän itsellään. Mutta jos silmää tulee, voi toki miettiä onko omassa ravintolakäyttäytymisessä jotain sellaista, johon pitäisi puuttua. Jos lapsi käyttäytyy hyvin, ei lapsen ravintolassa oloa ole kenelläkään oikeus moittia, Nieminen sanoo.

Aloita ajoissa koulutus

Lapset saa totuteltua erilaisiin makuihin, kun aloittaa ajoissa maistelun.

– Lapsia ei pitäisi totuttaa sellaiseen, että on vain tiettyjä ruokia joita “suostutaan syömään”. Pienestä pitäen tulee totuttaa lasta kaikenlaiseen ruokaan. Uusien makujen kohtaaminen vaatii useamman kokeilukerran, joten kerrasta ei pidä lannistua, Nieminen sanoo.

Molemmat ovat sitä mieltä, että ruokaan pitäisi suhtautua uteliaasti ja innostuneesti. Kotikäyttäytymisellä on tässä iso merkitys.

– On myös hyvä oppia kunnioittamaan lapsen omaa makua – kokeilujen jälkeen, Nieminen tiivistää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit