Historiallinen McDonald’sin ravintola lopettaa – lajissaan Suomen ensimmäinen

Julkaistu:

Kun amerikkalainen hampurilaisjätti tuli Suomeen vuonna 1984, meni Tampere sekaisin. Vuodenvaihteessa Suomen ensimmäinen ”Mäkkäri” sulkee ovensa.
Tampereen Keskustorin McDonald’s-pikaruokaravintola sulkee ovensa vuoden vaihteessa. Kyseinen ravintola avattiin 31 vuotta sitten, 14. joulukuuta 1984.

– Vuoden vaihteessa suljemme. Vuokrasopimus päättyy, sanoo Tampereen McDonald’s-yrittäjä Timo Myllymäki.

Vuokrasopimusasioihin hän ei itse voi vaikuttaa.

– Meidän pääkonttorimme neuvottelee vuokrasopimukset.

Vaikka Keskustorin ravintola loppuu, Myllymäen kiireet eivät vähene. Hänellä on tällä hetkellä seitsemän McDonald’sia ja pian tulee lisää.

– Vuoden vaihteen jälkeen on 11. Turusta tulee kaksi ja sitten tulee Raisio, Rauma ja Pori. Ne siirtyvät 1.1. meidän hallintaan, Myllymäki sanoo.

”Mehän tehtiin historiaa”

Aki Laumola toimi ravintolapäällikkönä Suomen ensimmäisessä McDonald’sissa, kun se avattiin joulukuisena perjantaina 31 vuotta sitten.

– Kyllähän siellä jonot oli pitkään ovella ja kassalla ja joka paikassa. Monta viikkoa taisi olla, Laumola muistelee.

Vastaavaa menoa nähtiin kuusi vuotta myöhemmin Moskovassa, kun amerikkalaisketju saapui Neuvostoliiton pääkaupunkiin.

Neuvostoliitolle tuo aika oli lopun alkua, Suomessa Tampere meni ainoastaan sekaisin. Mutta historiallinen hetki se oli joka tapauksessa.

– Mehän tehtiin historiaa. Se on ensimmäinen Mäkkäri Suomessa ja se oli muistorikasta aikaa, Laumola sanoo.

– Meillä oli henkilökuntaakin valtavat määrät. Varmaan yli 50 henkilöä palkattiin silloin.

Laumola on McDonald’s-yrittäjä edelleen. Hän on tosin juuri myynyt ravintolansa Turussa, Raisiossa, Raumalla ja Porissa.

– Ja kuinka ollakaan, myin ne juuri Tampereen McDonald’s-yrittäjälle.

Tuli tuhosi Mäkkärin viisi vuotta sitten

Vaikka Keskustorin Mäkkäri oli ensimmäinen, tulivat Amerikan hampurilaiset Suomeen jo ennen sitä. McDonald’sin verivihollinen Burger King tuli Helsinkiin vuonna 1982 ja Tampereelle seuraavana vuonna. Tampereen Keskustorin McDonald’s avattiin Burger Kingin paikalle vuonna 1984.

Keskustorin ravintola toimii Commercen talona tunnetussa arvokkaassa jugendrakennuksessa. Se koki kovia vuonna 2010, kun tulipalo tuhosi koko ravintolan ja talo kärsi mittavia vahinkoja. McDonald’s avattiin uudelleen kaksi vuotta myöhemmin.

Tampereen McDonald’s ei ole ainoa, joka lopettaa toimintansa. Pikaruokaketju ilmoitti viime kuun lopulla sulkevansa tänä syksynä seitsemän ravintolaa eri puolilta Suomea. Syyksi kerrotaan alan kiristynyt kilpailu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt