Tuore tutkimus: Näissä kasviöljyissä paistamisella yhteys syöpään

rac

Julkaistu:

syöpäyhteys
Tutkimuksen mukaan monityydyttymättömien kasviöljyjen käyttö paistamisessa on yhteydessä syöpään.
Pitkään jatkunut vertailu tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvojen hyötyjen ja haittojen välillä saa jälleen uusia ulottuvuuksia.

Tutkimuksen mukaan paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävissä kasviöljyissä kypsentämisen yhteydessä nimittäin vapautuu myrkyllisiä kemikaaleja, jotka on yhdistetty syöpään ja muihin tauteihin. Asiasta kerrotaan muun muassa De Montfortin yliopiston sivuilla ja The Telegraphissa.

Kyseessä on Leicesterin De Montfortin yliopiston professorin Martin Grootveldin tutkimuksista, joista yksi oli BBC-kanavan pyynnöstä tehty tutkimus, jonka tuloksia esitettiin osana BBC2-kanavan Trust Me I’m A Doctor -ohjelmaa heinäkuussa tänän vuonna. BBC pyysi useita vuosia aiheeseen perehtynyttä Grootveldia tutkimaan, minkä öljyn käyttö ruoanlaitossa on terveellisintä.

De Montfortin yliopiston laboratoriossa suoritettuja tutkimuksia varten vapaaehtoisia pyydettiin lähettämään näytteitä ruoanvalmistuksessa käyttämistään erilaisista öljyistä.

Useiden eri tutkimusten valossa johtavat tiedemiehet suosittelevat ruoan paistamista kasviöljyistä oliiviöljyssä ja kookosöljyssä, tai voissa tai ihrassa, sillä niiden mukaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävän kasviöljyn käytöllä paistamisessa on yhteys syöpään. Paljon monityydyttymättömiä rasvoja sisältävät kasviöljyistä esimerkiksi auringonkukka-, rapsi- ja maissiöljy.

Käsitykset uusiksi?

Tutkimuksen tulokset uhkaavat kääntää nykyiset rasvasuositukset päälaelleen paistamisen osalta. Nykykäsityksen mukaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältävät öljyt, kuten maissi-, rapsi- ja auringonkukkaöljy, ovat terveellisempiä, kuin esimerkiksi eläinrasvat ja kookosöljy, jotka sisältävät paljon tyydyttynyttä rasvaa.

Tutkimuksissa kuitenkin huomattiin, että runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältäviä kasviöljyjä lämmitettäessä niistä vapautuu monimutkaisen kemiallisen reaktion seurauksena huomattavasti korkeampia pitoisuuksia aldehydi-nimistä yhdistettä, joka on yhdistetty muun muassa syöpään, sydänsairauksiin, dementiaan.

Paljon monityydyttymättömiä rasvoja sisältävässä kasviöljyssä paistamisen yhteydessä syntyvät myrkylliset sivutuotteet on lisäksi linkitetty raskaudenaikaisiin epämuodostumiin, tulehduksiin, kasvaimiin ja verenpaineen nousuun.

Grootveldin tutkimusryhmän testeissä kävi ilmi, että esimerkiksi englantilaistyyppinen fish&chips -ateria, jossa kala on paistettu paljon monityydyttymätöntä rasvaa sisältävässä kasviöljyssä, sisälsi jopa yli 100-200 kertaisen määrän myrkyllisiä aldehydejä verrattuna maailman ruokajärjestö WHO:n päivittäisiin saantisuosituksiin.

Sitä vastoin voin sekä kookosöljyn ja oliiviöljyn kuumentaminen testeissä tuotti huomattavasti vähemmän aldehydejä, kookosöljyn tuottaessa haitallisia kemikaaleja kaikista vähiten.

Otsikkoa tarkennettu 10.11. kello 9.35: Tutkimuksen mukaan kaikilla kasviöljyillä ei yhteyttä syöpään.

Tekstiä tarkennettu 10.11. kello 11.31. Tutkimuksen mukaan nimenomaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävien kasviöljyjen käytöllä paistamisessa on yhteys syöpään.

Juttua päivitetty 10.11. kello 15.54. Lisätty jutun lähteeksi De Montfortin yliopiston sivut ja The Telegraph, joilla tutkimuksesta on alunperin uutisoitu ja täydennetty juttua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt