Ex-pizzakokki selittää, miten pizzaa myydään pimeästi – ”Voi olla erilaisia temppuja”

Julkaistu:

Harmaa talous
Kouluikäisenä pizzeriassa työskennellyt mies kertoo, kuinka veroja oikein kierretään.
Poliisin käynnistämä harmaan talouden vastainen kampanja lähti liikkeelle vilkkaasti tällä viikolla. Ensimmäisenä päivänä kampanja nosti esiin ravintola-alan harmaan talouden ja tarkemmin ottaen pizzeriat. Kuitin saamisen lisäksi poliisi kehotti kansalaisia kiinnittämään huomiota pizzan hintaan.

Ilta-Sanomien tiistaina haastattelema mies kertoo, kuinka harmaa talous pizzerioissa toimi. Hän kertoo työskennelleensä joitakin vuosia sitten itse kainuulaisessa pizzeriassa. Sittemmin hän on siirtynyt muihin töihin.

– Kouluikäisenä työskentelin pitseriassa kun ei ollut rahaa eikä muutakaan vaihtoehtoa. Silloin en itse tiennyt miten se homma toimii. Myöhemmin ymmärsin, että tämähän on pimeätä hommaa, hän kertoo.

Alkaa illan tullen

Entinen pizzanpaistaja selittää, että pimeä myynti alkaa yleensä vasta illalla ja yöllä. Tällöin asiakkaat pyytävät kuittia tuskin koskaan.

– Aika harvoin päivälläkään pyydetään. Jos kuittia pyydetään, se annetaan. Jos ei pyydetä, niin se on pyytäjän ongelma.

Mikäli asiakas ei siis pyydä kuittia, ei tämän ostoksia edes lyödä yrityksen kassakoneelle eli pizza myydään ohi kirjanpidon.

– Vaikka löisi ostoksen kassaankin, niin käytössä voi olla myös toinen kassa jota käytetään pimeään myyntiin. Joskus kassakonetta taas pidetään jatkuvasti auki, hän sanoo.

”Jostain se voitto on revittävä”

Mies kertoo, että pankki- tai luottokortilla maksettaessa asiakkaan ostos taas lyödään yleensä kassaan, sillä muutoin petos paljastuisi kovin helposti. Hänen kertomansa mukainen temppu toimii siis lähinnä silloin, kun asiakas maksaa käteisellä.

– Erilaisissa pizzerioissa voi olla erilaisia temppuja. Kainuussa toimittiin noin.

Hän vakuuttaa, että toiminta oli nimenomaan ravintolan yrittäjästä lähtöisin ja toimintatavat tehtiin selväksi työntekijöille.

– Eihän kukaan työntekijä huvikseen niin tee. Annettiin selvät ohjeet, että näin toimitaan.

Mies kuitenkin korostaa, että pimeä myynti olisi monen pizzerian elinehto.

– Kyllähän tässä täytyy ymmärtää pizzeriayrittäjiäkin. Jos heillä on isompi hinta, niin ei ole asiakkaita ja jos hinta halutaan pitää pienenä, niin myynti pitää olla pimeänä.

– Totuus vain on, että jos voittoa ei muuten tule, niin jostain se on revittävä.

Ota kantaa

Pyydätkö kuittia pizzeriassa?

Kyllä 28% En 72%
Ääniä yhteensä 72863

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt