Tyrmäävä ohje leipureille: Älä ota lämmintä vettä taikinaan hanasta! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tyrmäävä ohje leipureille: Älä ota lämmintä vettä taikinaan hanasta!

Lämmintä vettä ei tulisi ottaa leivontaan suoraan hanasta.

Julkaistu: 9.9.2015 19:08

Eviran asiantuntijan mukaan lämmintä vettä ei saisi valuttaa taikinanesteeksi hanasta.

Useissa leivontaohjeissa käytetään kädenlämpöistä nestettä. Hiivataikinat aloitetaan perinteisesti liuottamalla leivinhiiva nesteeseen.

Tuore hiiva tarvitsee toimiakseen +37- +39 –asteisen nesteen ja kuivahiiva selvästi kädenlämpöistä lämpimämpää eli noin 45-asteista. Kiireessä leivottaessa lämmin vesi valutetaan tavallisesti suoraan hanasta.

Elintarvikehygieniayksikön ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Evirasta kertoo, että näin ei kannattaisi toimia.

– Suositellaan, että kaikki elintarvikevesi otetaan kylmästä hanasta. Lämmin vesi ei ole tarkoitettu ruokavedeksi.

Pihlajasaaren mukaan lämmin vesi saattaa aiheuttaa ongelmia.

– Kupariputket saattavat liuottaa kuparia veteen ja lämpimässä vedessä on bakteerien kannalta otollisimmat olosuhteet.

Taikinavesi kannattaisikin valuttaa hanasta kylmänä, ja lämmittää ennen käyttöä.

– Kylmän veden voi lämmittää joko kattilassa, mikrossa tai vedenkeittimellä, Pihlajasaari ohjeistaa tiukasti.

Taikinaneste tulisi valuttaa hanasta täysin kylmänä ja lämmittää erikseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit