Ravut ravintolassa ovat tyyris lysti: varaudu 150–200 euron laskuun – näin löydät kallisarvoiset poskilihakset!

rac

Julkaistu:

Rapujuhlat
Rapujen syönti on hauskaa ja sottaista puuhaa. Opi videolta myös niksi, jolla briljeeraat rapukekkereillä.
Elo- ja syyskuussa eletään ravunsyönnin kulta-aikaa. Ravintoloissa ja kotijuhlissa murretaan ravun panssareita, kukin tyylillään. Katso videolta, kuinka saat kaiken irti ravun syömisestä.


Yksi erityinen vinkki on ravun poskilihaksen löytäminen, jollaisesta moni ei ole kuullutkaan. Sellaisia löytyy kaksin kappalein poskipanssarin alta. Kun olet irrottanut ravusta kaiken pyrstön ja keskiosan, jäljelle jää pää. Leukapuolella on pienet hampaat, joista vedetään viimeiset ylös – ja hups, niiden päässä on pieni nykerö syötävää ravunlihaa.


Vinkin antoi aikanaan kulinaristi, nyt jo edesmennyt Heikki Tavela.

”Tänä vuonna pehmeäkuorisia”

Helsinkiläinen saariravintola NJK on Suomen suurin rapujen myyjä. Siellä menee vuodessa noin 25 000–30 000 rapua.

– Elo-syyskuussa on rapukauden kliimaksi. Tänä vuonna ravut ovat pehmeäkuorisia, sillä kylmän kesän takia kuoren vaihtoaika myöhästyi, keittiöpäällikö Jarkko Nieminen kertoo.

– Tämä on vuoden paras sosiaalinen tapahtuma. Rapujen syöntiä ei kannata pelätä, hän summaa.

Jarkko Nieminen antaa IS:n lukijoille kolme vinkkiä, jotka auttavat rapujen syömisessä.

– Mitä suurempi rapu, sen helpompi sitä on syödä. Lihaa löytyy myös saksien puolelta. Hanki lisäksi hyvä rapuveitsi, siitä on apua. Tyyli on vapaa, toiset tykkäävät jyystää viimeiseen asti, toisille riittävät pelkät pyrstöt. Tietenkin hyvän snapsin kanssa rapujen kuorinta helpottuu, mitä pidemmälle mennään, hän naurahtaa.


Kumpi on uros, kumpi naaras?

Entä kuinka erottaa naaras- ja urosrapu? Naaraalla on leveämpi perä ja pienemmät sakset. Uroksella on myös naarasta kovemmat viimeiset jalat.

– Maussa ei ole eroa, mutta kyllä minä valitsen naaraan, kun siinä on enemmän syötävää, keittiöpäällikkö miettii.

NJK on tunnettu siitä, että siellä lauletaan paljon rapulauluja.

– Täällä on hyvä henki ja pöytäkunnat kilpailevat. Vanhat porukat alkavat laulamisen jo aikaisemmin ja muut seuraavat muutaman snapsin jälkeen.


Mitä maksaa?

Rapujen syönti ravintolossa ei ole halvinta puuhaa, mutta kokemuksena verraton. Yksi 10,5–12 sentin rapu maksaa NJK:lla 9,60 euroa, yli 11-senttinen 13,90 euroa ja jokirapu 17 euroa.

Itse ravustetut tai kaupasta ostetut yksilöt ovat edullisempia.

– Keskimäärin ravintolassa saa varautua rapujen, pää- ja jälkiruoan sekä juomien kera 150–200 euron laskuun, hän laskee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt