Ajankohtaista

Tämän trendiherkun osaa tehdä kuka tahansa – valmista kasvikset nyt näin

Julkaistu:

Trendiherkku
Ota vanhan kansan neuvot käyttöön, kun haluat jotain uutta salaattipöytään.
Joskus vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Pikkelöinti on vanha tapa saada vihanneksiin raikasta rapsakkuutta ja hapanta makua. Trendikäs kokki pikkelöi nyt syksyn satoa purkkeihin ja purnukoihin.

Pikkelöinti on todella helppoa ja edullista. Tarvitset vain terävän veitsen, haluamiasi juureksia tai vihanneksia, etikkaa, sokeria ja vettä. Ja tietenkin tiiviin purkin, jossa voit maustaa herkkusi. Pikapikkelöintiä varten et tarvitse edes tiivistä purkkia. Pakasterasia tai kulho sopii hyvin pikapikkelöintiin. Tällöin vihannekset ovat pikkeliliemessä vain pari tuntia tai jopa lyhyemmän aikaa. Mummon kurkut esimerkiksi vain ravistetaan etikan ja mausteiden kanssa purkissa.


Hyvä muistisääntö pikkeliliemen tekoon on vanha 1-2-3 sääntö: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Tätä ohjetta on sitten helppo varioida oman maun mukaan.

Pikapikkelöinnissä ei ole siis kyse varsinaisesta säilömisestä, vaan vihannesten maustamisesta.


Mausteeksi liemeen voi laittaa suolaa, pippureita, chiliä, villiyrttejä, sinapinsiemeniä, korianterinsiemeniä yms. Etikoitakin löytyy kymmeniä erilaisia. Yksinkertaisimmillaan 1-2-3 sääntö onnistuu väkiviinaetikasta ja valkoisesta sokerista, mutta tätäkin voi varioida. Etikoista kannattaa kokeilla esimerkiksi hunaja-omenaviinietikkaa tai aasialaista riisiviinietikkaa. Myös ruskea sokeri, hunaja tai agavesiirappi sopivat makeuttajiksi. Lisää etikan määrää ja vähennä veden määrää, jos haluat happamamman makuista pikkelivihannesta.

Yhtä oikeaa tapaa pikkeliliemen valmistukseen ei ole. Joskus pikkeliliemi kaadetaan kiehuvana kasvisten päälle suoraan purkkiin, joissain tapauksissa liemi jäähdytetään ensin ja kaadetaan vihannesten päälle vasta sitten. Kokeile erilaisia tapoja, niin löydät oman suosikkitapasi toimia.


Pikkelöidä voi melkein mitä tahansa vihanneksia. Pikkelöintiin sopivat hyvin kukkakaalit, fenkoli, kiinankaali, keräkaali, kesäkurpitsa, kurkku, porkkana, retikka, sienet, kirsikkatomaatit ja esimerkiksi lehtikaali.

Pikkelivihannekset maistuvat salaatin joukossa, graavikalan kanssa tai grilliruoan lisukkeena. Voit napsia niitä myös hyvien juustojen ja leikkeleiden kanssa iltapalaksi.

Aasialainen pikkeliliemi

Liemi:

3 dl vettä

2 dl riisiviinietikkaa

1 dl sokeria

2 rkl suolaa

1 punainen chili pilkottuna

Vihannekset:

retikkaa ja porkkanaa

Kiehauta liemen ainekset ja siirrä sivuun levyltä. Sekoita kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Siivuta vihannekset haluamaasi muotoon ja kaada liemi päälle. Anna liemen jäähtyä ja nosta astia kylmään. Käytä parin tunnin päästä tai viimeistään seuraavan viikon aikana.


Makea pikkeliliemi

500 g pilkottuja vihanneksia esim. kukkaalia tai porkkanaa

tuoretta timjamia tai villiyrttejä

Liemi:

3 dl vettä

2 dl sokeria

1 dl valkoviinietikkaa

1 rkl suolaa

Laita pilkotut vihannekset purkkiin.

Mittaa liemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna liemen jäähtyä hetken aikaa ja kaada vihannesten päälle. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia tai yön yli. Mitä pienemmäksi esim. porkkana on pilkottu, sitä nopeammin se imee makuja itseensä.


Trendiherkku-sarjassa esitellään joka keskiviikko yksi ruokamaailman kuumista ruoista tai raaka-aineista sekä annetaan helppo resepti sen valmistamiseen kotikeittiössä.