Osaatko ryöpätä oikein? Katso vinkit - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Osaatko ryöpätä oikein? Katso vinkit

Ryöppääminen saattaa tuntua hankalalta, mutta tosiasiassa kyse on aivan yksinkertaisesta konstista.

Rouskusadon lisäksi ryöppääminen kannattaa tehdä erilaisille kasviksille ja vihanneksille.­

2.8.2015 19:07

Ryöppäämisellä tarkoitetaan ruoka-aineen nopeaa keittämistä joko kuumassa vedessä tai höyryssä kiehuttamalla.

Ryöppäämisessä ruoka-aine ei ehdi kypsyä vaan tarkoituksena on joko pehmentää ruoka-ainetta, poistaa siitä makuhaittoja tai myrkkyjä tai hidastaa entsyymitoimintaa.

Tavallisesti ryöppäystä käytetään syksyisin esimerkiksi rouskuille. Sienien ryöppäämisen tarkoitus on poistaa haitallisia aineita ja kirpeää makua ja siihen riittää 5-10 minuutin kertaryöppäys. Ryöppäysvettä ei käytetä ruoanvalmistukseen.

Monet kasvikset ryöpätään myös ennen pakastamista, jotta entsyymitoiminta pysähtyisi ja mikrobit kuolisivat.

Ryöppäystä kannattaa hyödyntää myös erilaisille villivihanneksille kuten vuohenputkelle ja nokkoselle.

Nopean (1-2 minuuttia) ryöppäämisen jälkeen vuohenputkesta katoaa kitkeryys ja se on hyvä lisäke sellaisenaan. Nokkosen kohdalla ryöppääminen poistaa nokkosen polttavuutta. Jäähdytä raaka-aineet nopeasti kylmän veden alla kypsymisen pysäyttämiseksi.

Ryöpättyä vuohenputkea ja nokkosta voi pakastaa jäähdytettyinä ja valutettuina. Ainekset menevät ryöppämisen myötä kasaan ja ne voi pakastaa vaikkapa pieniksi tiiviiksi annospalloiksi puristeltuina. Käytä villivihanneksia pinaatin tapaan piiraissa, keitoissa tai pastakastikkeissa.

Villivihanneksia on tarjolla koko kesän.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit