Noin 70 miljoonaa kiloa roskiin - Näin kaupan jämäruoka säästyisi

Julkaistu:

Jos ruokakauppojen ylijäämäruoka päätyisi biojätteen sijasta syötäväksi, nelihenkisen perheen ovelle ilmestyisi noin 12 kassillista ruokaa.

Satsissa olisi viitisenkymmentä kiloa hedelmiä, leipää ja vihanneksia, mutta myös maitotuotteita, lihaa, kalaa ja valmisruokia.

Näihin tuloksiin päätyi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus: päivittäistavarakaupoista päätyy biojätteeseen vuosittain arviolta 65–75 miljoonaa kiloa. Määrä tarkoittaa 12–14:ää kiloa jokaista suomalaista kohti.

Päivittäistavarakaupan liiton johtajan Osmo Laineen mukaan kaupat miettivät jatkuvasti yhteistyössä teollisuuden kanssa miten hävikkiä saisi vähennettyä. Sunnuntaiaukiolot ovat olleet iso apu.

– Olisiko silti syytä miettiä esimerkiksi vielä vahvempia alennuksia vanhentuvalle ruoalle kuin nykyiset 30 ja 50 prosenttia?

Laineen mielestä pois antamista tai heittämistä parempi vaihtoehto olisi se, että kauppa saisi edes jonkun ropon kassan pohjalle. Hän painottaisi myös tarkkaa tilausten suunnittelua ja yhteistyötä tehtaiden kanssa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan sopivankokoiseen pakkaukseen laitettu tuote löytää tiensä kuluttajan luo.

- Hyvin suunniteltu ja oikeista materiaaleista tehty pakkaus säilyttää tuotteen optimaalisesti ja suojaa sitä, tutkimukseen haastatellut alan ihmiset sanoivat.

Tummista banaaneista syntyy smoothie

Maailmalla ongelmaan on löydetty kekseliäitä ratkaisuja. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Kirsi Silvennoinen suosittelee tutustumaan ainakin brittiyhteisö Food Cyclen toimintaan. Sen vapaaehtoiset käyvät hakemassa kaupasta vanhentuvaa ruokaa ja vievät sen tarkoitusta varten perustettuihin kahviloihin. Kahviloissa ylijäämästä syntyy edullista ruokaa.

– Olen törmännyt Englannissa myös kauppaan, joka tekee vanhentuvista elintarvikkeistaan ruokaa tuoretiskille, Silvennoinen kertoo.

Tummista banaaneista ja pehmentyneistä persikoista saisi raikkaan hedelmäsmoothien mukaan napattavaksi. Kuivahtanutta leipää voisi paistaa köyhiksi ritareiksi, joilla asiakkaat voisivat herkutella ostosten lomassa.

Suomalainen energiayhtiö St1 on rakentanut tehdasverkostoa, joka tekee kauppojen ja kotitalouksien jätteestä etanolia. Lisäksi MTT heitti ilmoille jo tutkimustiedotteessaan viime viikolla, että ylijäämäruokaa voisi antaa eläimille.

– Ihan kuin entisaikaan maalla, kun sioille vietiin laskiämpärit, Silvennoinen tarkentaa.

STT–Julia Huovinen