Runebergintorttu on kostea ja mantelinen

Julkaistu:

Helmikuun viidentenä päivänä vietetään Suomen kansallisrunoilija J.L. Runebergin päivää. Tuona päivänä on tapana nauttia hänen mukaansa nimettyjä runebergintorttuja. Runebergintortut ilmestyvät kauppoihin jo tammikuun puolella. Porvoossa runebergintorttu näkyy ja maistuu ympäri vuoden. Pienissä vanhankaupungin myymälöissä myytäviä matkamuistoja on koristeltu runebergintorttu aihein, ja joistain kahviloista saa tätä mehevää torttua vuoden jokaisena päivänä. Historia kertoo, että J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg olisi kehittänyt tortun reseptin. Kansallisrunoilijamme kerrotaan nauttineen torttuja mieluusti aamiaiseksi punssin kanssa. Federika leipoi torttuihin keksinmuruja, manteleita, vehnäjauhoa ja korppujauhoa. Torttu viimeisteltiin omenahillolla ja sokerikuorrutuksella. Runebergintorttu on muodoltaan säännöllisen sylinterimäinen. Kotioloissa torttu muotoutuu hyvin muffinivuokaan. Myös kätevät silikoniset leivosmuotit ovat suosittuja leivosten paistoon. Torttutaikinan voi paistaa myös pyöreässä kuivakakku- tai täytekakkuvuoassa. Myös pellille tai pitkulaiseen uunivuokaan levitetty taikina taipuu leivoksiksi hyvin. Runebergintorttutaikinaohjeita on paljon erilaisia. Taikinaan voi murustaa piparkakkuja, erilaisia keksejä ja lisätä pähkinärouhetta. Taikina maustetaan usein kardemummalla ja tipalla karvasmanteliöljyä. Valmiit runebergintortut kostutetaan joko punssilla tai rommilla. Kruunuksi tulee vadelmahilloa, joka viimeistellään sokerikuorrutteella.

Runebergintorttu

200 g pehmeää huoneenlämpöistä voita 1/2 dl sokeria 1 dl fariinisokeria 2 kananmunaa 3 dl vehnäjauhoja 50 g mantelirouhetta 1 dl keksimuruja 1 tl leivinjauhetta 1 rkl kardemummaa tippa karvasmanteliöljyä Kostutus: 1 dl vettä 1 dl punssia 2 rkl sokeria koristeluun: vadelmahilloa 1 dl tomusokeria 1 rkl vettä tai sitruunamehua

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat voi-sokeriseokseen yksitellen koko ajan vatkaten. Rouhi mantelit ja murenna keksit hienoiksi muruiksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää pari tippaa karvasmanteliöljyä. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota muotit tai uunivuoka ja täytä ne taikinalla. Paista torttuja 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Mittaa kostutusaineet kattilaan ja kiehauta liemi. Sivele tortut kostutusliemellä kauttaaltaan. Anna liemen hetki imeytyä ja toista kostutus tarvittaessa. Koristele tortut vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella.

>> Lisää runebergintorttu ja -kakku reseptejä