Moni tekee pastan keittämisessä virheen – ”Silloin kastike ei tartu”

Kaikki rakastavat pastaa, mutta sen keittäminen menee hyvin usein pieleen.

Pastan keittäminen on taitolaji, jossa on helppo mokata.

6.5.2015 19:01

Pastan keittäminen vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta valmistus vaatii tarkkuutta. Hutiloiden keittämällä lopputuloksena voi olla raaka, kattilaan juuttunut möykky tai mauton, ylikypsä mössö.

Näin onnistut

1. Kattila: Varaa keittämiseen iso kattila, jossa on runsaasti vettä. Mittaa 1 litra vettä 1 annosta (100 g) kohti. 4 hengen annokseen tulee siis 4 litraa vettä. Liian pienessä vesimäärässä ja kattilassa pastalla ei ole tilaa kypsyä ja se tiivistyy epämiellyttäväksi kimpaleeksi.

2. Suola: Mausta kiehuva vesi reilusti suolalla. Mittaa suolaa noin 1 teelusikallinen

3. Öljy: Öljyn lisääminen keitinveteen on turhaa. Öljy tekee pastan pinnan liukkaaksi. Silloin pastakastike ei tartu pastaan. Valmiin pastan sekaan voi sekoittaa hieman keitinvettä, jolloin pasta pysyy irtonaisena.

4. Kypsyys: Pastan kuuluu jäädä kypsyydeltään al dente, jolloin pasta on napakkaa ja hieman pureskeltavaa. Eri pastan kypsyvät eri ajoissa, joten noudata pakkausten keittoaikoja. Kaada keitinvesi pois.

5. Tarjoilu: Älä anna kypsän pastan odottaa kattilassa vaan keitä se juuri ennen tarjoilua.

Italialainen kokki Zaccaria Marcello kertoo Tomi Björckin tulkkaamana videolla, kuinka pasta valmistetaan oikein. Marcellon mukaan pasta laitetaan aina kunnolla kiehuvaan veteen. Pastaa ei tarvitse sekoittaa, vaan riittää, että se kiehuu kattilassa.

Pastaa pitää keittää täsmälleen pakkauksessa neuvottu aika ja veteen ei missään nimessä pidä lisätä öljyä. Kastiketta ja pastaa kannattaa tehdä yhtä paljon eli sataa grammaa pastaa kohden valmistetaan sata grammaa kastiketta.

Katso video pastan keittämisestä ja helposta tomaattikastikkeesta täältä!

Täältä löydät Ruokalan pastaruoat!

Oikein keitetyssä pastassa on sopivasti suolaa ja kunnon purutuntuma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit