Annatko lastesi juoda simaa? – ”Hyvä tiedostaa juoman alkoholipitoisuus”

Simapullot ovat vallanneet kaupanhyllyt ja sitruunat odottavat simantekijöitä. Kurkistus etiketteihin paljastaa, että alkoholipitoisuudet vaihtelevat.

Siman tarjoaminen lapsille aiheuttaa päänvaivaa: saako simaa tarjota lapsille vai ei.

14.4.2015 12:20

Vedestä, sokerista, sitruunasta ja hiivasta perinteisesti valmistettu sima rusinoineen on ihana vappujuoma, mutta saako sitä tarjoilla lapsille?

Siman alkoholipitoisuus vaihtelee jonkin verran, mutta alkoholia käyttämällä valmistettuun juomaan aina syntyy. Tilavuusprosentti kertoo, montako millilitraa etyylialkoholia eli etanolia on 100 millilitrassa nestettä.

Perinteisesti valmistetuissa simoissa on alkoholia.

Porvoon Fabriikin valmistamassa simassa alkoholipitoisuus on 0,8 %.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen vahvistaa, että siman alkoholipitoisuus vaihtelee 0,5-0,8 % tienoilla.

– Lasten siman juonnille ei ole olemassa kieltoa, mutta vanhempien on toki hyvä tiedostaa juoman alkoholipitoisuus. Pienen lapsen maksa polttaa etanolia huonosti ja kyky tähän kehittyy vasta noin viiteen ikävuoteen mennessä. Yhdessä lasillisessa tavallista simaa (2 dl) on noin yksi gramma etanolia.

Myös Marlin siman alkoholipitoisuus on 0,8 %.

Lyytikäisen mukaan simaa olisi hyvää tarjoilla lapsille niin kuin kautta aikojen, lasillinen juhlavana koko perheen vappujuomana munkin kera.

– Simaa ei ole tarkoitus juoda useita laseja janojuomatyylisesti, Lyytikäinen sanoo.

Mikäli simaa haluaa tarjoilla lapsille enemmän, on olemassa myös täysin alkoholittomia vaihtoehtoja.

Alkoholitonta Simaa ei ole valmistettu käymisteitse, vaan sen valmistusprosessi vastaa normaalia virvoitusjuomien valmistusta.

Myös Mehukatilla on markkinoilla täysin alkoholiton simajuoma.

Kotisiman alkoholipitoisuus voi vaihdella huomattavasti enemmän kuin valmissimojen pitoisuus. Kotisimaan kannattaa käyttää vain herneenkokoinen pala hiivaa ja kohtuullisesti sokeria. Kun hiivaa käyttää vain vähän, niin maku pysyy hyvänä ja alkoholipitoisuuskin aisoissa.

– Yön yli käyttäminen riittää ja pulloon ei tarvita enää kuin ripaus sokeria, Lyytikäinen kertoo.

Täältä löydät Ruokalan simaohjeen!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit