Sikke Sumarin ruokavinkki - uutuuskirjan ohjeella valmistat napolilaisen pizzan!

Kokkaa pääsiäispyhinä pizzaa, jossa maistuu Italia.

Napolilaisen pizzan pohja on vähän paksumpi kuin roomalaisen. Reunat ovat mukavan paksut ja rapeat.

5.4.2015 8:25

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Sikke Sumari antaa käteviä vinkkejä kotikeittiöön ja kertoo keittiökuulumisiaan. Vege! -uutuuskirja (Readme) inspiroi Sikkeä kokkaamaan napolilaista pizzaa.

Vegepizzaa kotikeittiössä

Riikka Sukulan ja Alex Niemisen äskettäin julkaistu Vege! –kirja on saanut osakseen mahtavan julkisuuden ja tuntuukin siltä, että kasvisruokakirjalle oli vahva markkinarako. Yhä useammat ymmärtävät, että lihansyöntiä olisi syytä vähentää sekä ympäristön, että ihmisen oman hyvinvoinnin vuoksi. Itse olen kaikkiruokainen. Joskus tekee pihviä mieli niin paljon, että suupieliä kiskoo. Lisään mielelläni ruokavaliooni muutaman kivan kasvisreseptin, varsinkin jos niissä ei ole lihaksi naamioitua soijaa.

Vege! -kirjalle on ollut selvästi kysyntää. Siitä otettiin jo toinen painos.

Kirjassa on monta sivua pizzareseptejä ja koska pizza on intohimoni halusin tietysti kokeilla, kuinka toimii Riikan ja Alexin pizzapohja. Lähdin hommaan helpoimman kautta, mutta myös vaativimman, sillä jos margherita onnistuu, niin silloin onnistuvat kaikki muutkin versiot.

Uutuuskirjasta Vege! löytyy monta pizzareseptiä.

Taikinassa käytetään ehkä vähän yllättäen kuivahiivaa, joka tietysti helpottaa elämää, koska sitä voi aina olla kuivakaapissa sen varalta, että se tuorehiivan palanen jääkaapin lokerossa on muuttunut muumioksi.

Pizza Margherita

1 pussi kuivahiivaa

5 1/2 dl 00 durumvehnäjauhoja

3 dl vettä

1 tl sokeria tai hunajaa (käytin hunajaa)

1 rkl oliiviöljyä (ei pakollinen, mutta käytin)

11/2 tl suolaa

Pinnalle tomaattikastiketta ja mozzarellaa. Lopuksi basilikanlehtiä.

Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Laita lämmin vesi yleiskoneen kulhoon ja lisää veteen sokeri ja oliiviöljy. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa 10 minuuttia (koneella tai käsin). Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa jälleen 10 minuuttia.

Taikina on valmista kun se irtoilee sekoituskulhon reunoista.

Annan taikinan levätä jälleen 10 minuuttia ja levitä se sitten pellille, runsaasti jauhotetun leivinpaperin päälle.Taikina on erittäin löysää, joten käytä runsaasti jauhoja myös taikinan levittämiseen.

Minun taikinastani ei tullut erittäin löysää, vaan oikein sopivaa. Sain sen helposti levitettyä leivinpaperille, mutta en pyrkinyt neliönmuotoon, vaan annoin taikinan päättää muotonsa.

Älä ota stressiä pizzan muodosta. Anna sen jäädä siihen muotoon mihin taikina taipuu luonnollisesti.

Valitsin kastikevaihtoehdoista sen helpoimman. Purkki auki, mausteet sekaan ja sillä siisti.

Laadukas purkkitomaattikastike sopii pizzaan hyvin.

Kannattaa muuten katsoa, ettei purkissa ole hirveästi nestettä ja jos on, niin sitä voi vähentää tai purkin sisältö porata tasaisemmaksi, ettei pohja vetisty – tämä oma huomioni.

Valitse laadukas tomaattimurska, missä ei ole lisättyä nestettä. Vetinen kastike tekee pizzasta kostean.

Kirjan paisto-ohje pyrkii siihen, että pohjasta tulisi mahdollisimman rapea ja aito. Uuni niin kuumalle kuin mahdollista ja paisto uunnissa kuumenneen nurinpäin käännetyn pellin päällä. Tämä osoittautui aika hankalaksi, koska leivinpaperin päällä olevan pizzan kuumalle pellille liu’uttaminen kostautui palaneena sormenpäänä. Uskon, että paisto onnistuu ihan yhtä hyvin normimeiningillä.

Tällainen siitä tuli ja hyvin maistui. Pohjataikinaa tulee reseptillä niin paljon, että vaihtoehotoisesti voisi paistaa kaksi ohutta pizzaa.

Alex kertoi, että kirjoittajien tavoitteena onkin napolilainen, erityisesti reunoista hiukan paksumpi pohja kuin se roomalainen, joka on ohut.

terveisin,

Sikke

Katso kaikki Ruokalan pääsiäisreseptit

Katso tästä kaikki Ruokalan pääsiäisaiheiset artikkelit

Sikke Sumari on helsinkiläinen ruokakirjailija ja tv-kokki. Hän emännöi kokkikursseja Saarenmaalla, harrastaa sauvakävelyä, maailmanmatkailua, ruokatoreilla luuhaamista ja keittokirjoja. Siken päämääränä on saada suomalaiset perheet saman ruokapöydän ääreen niin usein kuin mahdollista. Siksi Sikke tarjoaa resepteissään helppoa ja nopeata kotiruokaa, joka on aina maistuvaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit