Ajankohtaista

Valitsetko tusinamunan vai uniikin jättimunan?

Julkaistu:

Pääsiäinen
Markettien hyllyt notkuvat jälleen mitä erilaisimpia folioon käärittyjä pääsiäismunia – isoja ja pieniä. Hinta ja laatu vaihtelevat aidoista ja arvokkaimmista kaakaotuotteista edullisimpiin.
Klassikkomunien maineessa oleva Kinder-muna on alunperin italialaisen Ferreron Kinder-tuoteperheeseen kuuluva suklaamuna, jota on valmistettu vuodesta 1972. Munien päälikerros on maitosuklaata ja sisäkerros valkosuklaata. Munissa on pieni yllätyslelu sisällä. Kinder-munia myydään maailmalla vuosittain miljardeja kappaleita.


Idea löytyi Saksasta

Mignon on Fazerin vuodesta 1896 valmistama pääsiäismuna ja muna täyttää ensi vuonna 120 vuotta. Liisa Eerola Fazerilta kertoo, että munia valmistetaan Vantaan suklaatehtaalla joka pääsiäiseksi noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Tämän vuoden Mignon-munien valmistus alkoi viime vuoden puolella joulun alla ja päättyi tällä viikolla.

Karl Fazer löysi idean aikoinaan Saksasta ja toi sen Suomeen. Mignon-munat valmistetaan käsityönä aidoista kananmunankuorista. Kananmunat tyhjennetään erityisellä imumenetelmällä sekä puhdistetaan, desinfioidaan ja kuivataan huolellisesti ennen jatkokäsittelyä. Varsinaiset kananmunat käytetään leipomoteollisuudessa.

Tehtaalla munankuoret täytetään käsityönä yksi kerrallaan mantelipähkinä–nougat-täytteellä, joka sisältää mantelia, hasselpähkinöitä, sokeria, kaakaovoita, vaniljaa ja kaakaomassaa. Jäähdytyksen jälkeen täyttöaukko suljetaan sokerista ja valkuaisesta valmistetulla tulpalla.


Jokainen muna on uniikki

Suklaamestari Mika Gröndahlin kymmenen vuotta sitten perustama Chjoko Helsingin Liisankadulla valmistaa pääsiäismunia käsityönä. Jokainen muna on uniikki, ja munia saa maun mukaan joko tummina tai vaaleina.

Valikoimassa on minimunia, tavallisen kananmunan kokoisia suklaamunia sekä isoja jättimunia. Halutessaan munat voit tilata signeerattuina tai munaan voi piilottaa yllätyksen. Gröndahlin mukaan sisään voi laittaa vaikkapa suklaakuorrutettuja pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä.

– Sesonkisuklaat ovat osa valikoimaamme ja suklaamunia loihdimme pääsiäisen aikaan tuhansia.


Täältä löydät Ruokalan pääsiäisreseptit!

Lähde: Chjoko, Fazer, Ferrero

Ota kantaa

Onko pääsiäismunien suklaassa eroja?

On 94% Ei ole 6%
Ääniä yhteensä 4418

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt