2000-luvun suomiruokaa: sushia ja sweet chiliä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

2000-luvun suomiruokaa: sushia ja sweet chiliä

Sushi on jo monen suomalaisen suosikkiruokaa.

Sushi on jo monen suomalaisen suosikkiruokaa.

Julkaistu: 14.3.2015 14:02

Uudella vuosituhannella ruokapöytiin ovat puhaltaneet uudet tuulet ympäri maailmaa.

Hittiliha pulled pork eli nyhtöpossu tunnetaan nyt kaikkialla, myös värikäs kasvisruoka, lehtikaalisipsit ja terveelliset vihersmoothiet ovat nyt kaikkien huulilla.

Fine Foodsin myynti- ja markkinointipäällikkö Sonja Blåberg kertoo, että sweet chili -kastike eli makea chilikastike on vallannut suomalaisten ruokapöydät 2000-luvulla, jolloin kastiketta käytetään aivan samoin kuin ketsuppia. Kastikkeella maustetaan niin pinaattiletut, wokit kuin keitotkin.

Makea, sweet chili -kastike tuo makua moniin suomalaisruokiin, jopa jäätelöön.

Makea, sweet chili -kastike tuo makua moniin suomalaisruokiin, jopa jäätelöön.

Myös kookosmaito ja nuudelit ovat vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten keittiössä. Hauskasti ilmaistuna voidaan puhua jopa nuudelisukupolvesta, Blåberg naurahtaa. Ruoka halutaan valmiiksi jopa viidessä minuutissa.

Nuudelit ovat pikaruokaa parhaimmillaan.

Nuudelit ovat pikaruokaa parhaimmillaan.

Alunperin aasialaisia raaka-aineita ei mielletä enää vain ja ainoastaan aasialaisiksi vaan raaka-aineista on tullut Suomessa arkipäiväisiä, Blåberg jatkaa. Limettiä, inkivääriä, sitruunaruohoa ja kalakastiketta on saatavilla helposti. Kasvisruoan valmistus linsseineen ja papuineen on jo todella tavallista.

– Sushin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti ja sushia valmistetaan paljon myös itse.

Tom Yam -keitto sekä erilaiset vihreät ja punaiset curryruoat ovat myös tuttuja.

Tom Yam -keitto on yksi aasialaisklassikko, joka on ilmestynyt myös suomalaisiin ruokapöytiin.

Tom Yam -keitto on yksi aasialaisklassikko, joka on ilmestynyt myös suomalaisiin ruokapöytiin.

Ruukkuyrtit ovat vallanneet keittiöt lukuisine lajikkeineen. Tavallisen basilikan rinnalle on tullut useita lajikkeita kuten punainen basilika, thai-basilika ja kanelibasilika. Moni suomalainen on rakastunut myös tuoreeseen korianteriin.

Perinteinen kaneli on saanut rinnalleen myös muita lajikkeita.

Perinteinen kaneli on saanut rinnalleen myös muita lajikkeita.

2000-luvun suosittuja jälkiruokaherkkuja ovat olleet pakastealtaiden pakastekakut sekä ulkomailta tulleet leivonnaisideat kuten cup caket, cake popsit, whoopiet ja macaron-leivokset. Viime aikoina perinteisen kerma-sokeri-voi -leivonnaiset ovat saaneet rinnalleen terveelliset raakaleivonnaiset sekä raakaruoan.

Macaron-leivokset ovat yksi makea esimerkki Suomeen rantautuneista leivonnaisklassikoista.

Macaron-leivokset ovat yksi makea esimerkki Suomeen rantautuneista leivonnaisklassikoista.

Täältä löydät Ruokalan sushi-ohjeet!

90-luvun makumuistot: hunajamarinoidut broilerisuikaleet ja oliiviöljy

Haaveiletko kasariruoasta? 80-luvun parhaat ruokamuistot houkuttelevat edelleen

70-luvun ruokamuistot hymyilyttävät - nämä olivat ajan hitit

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit