90-luvun makumuistot: hunajamarinoidut broilerisuikaleet ja mikroruoka

Hittiliha pulled pork eli nyhtöpossu tunnetaan nyt kaikkialla, mutta mitkä mahtoivat olla ruokapöytiemme suosituimmat ruoat 1990-luvulla?

Marinoidut broilerisuikaleet ovat 90-luvun alun keksintö.

7.3.2015 14:57

Pitkään uunissa mureaksi haudutetut liharuoat ovat olleet suosittuja Suomessa jo vuosisatoja. Nyhtöpossun maustekastikkeiden sijaan rasvainen possun uuniliha on saanut perinteisesti makua juureksista ja hyvästä liemestä.

1990 -luvun ruokamuistot

Tiina Kulmalan suomalaisten ruokailutottumuksia käsittelevän tutkimuksen mukaan 90-luvun alun lama vaikutti suomalaisiin ruokapöytiin merkittävästi. Ruokaa valmistettiin edullisista raaka-aineista ja ruoka oli tavallista perusruokaa nakkikastikkeesta jauhelihakeittoon.

Ruokailu jakautui selkeämmin arki- ja viikonloppuruokailuun. Arkiruoka oli pitkälle polttoainetta, joka tuli valmistaa pikaisesti ja helposti. Viikonloppuruoalla koottiin perhe yhteen ja ruoka saatettiin valmistaa useimmiten yhdessä. Viikonloppuun ladattiin enemmän kulinaarisia odotuksia ja ruokana saattoi olla ns. parempia ruokia kuten leikkeitä tai pihvejä, pizzaa tai lasagnea. Viikonloppufiilistä nostattavat ruokajutut ilmestyivät näkyvästi myös aikakausilehtiin.

90-luvun tulokkaita olivat esimerkiksi broilerinliharuokien valmistuksen mullistaneet, marinoidut broilerisuikaleet, jotka nousivat suosikkiraaka-aineeksi jauhelihan rinnalle.

Lihatukku Wotkinsin Veijo Votkin vahvistaa, että tällöin luonnollisten naturel-muodossa myytävien lihojen rinnalle tulivat valmiiksi maustetut tuotteet. Tällöin kokonaiset lihapalat paloiteltiin usein valmiiksi ja eri ruohonosia käytettiin eri tarkoituksiin. EU:n liittymisen myötä Suomeen tuli myös erikoisuuksia, kuten kylmäsavustetua kinkkua. Myös makkaroiden laatu parani ns. kokolihamakkaroiksi. Votkinin mukaan leike valmistettiin viikonlopuksi possusta ja pihvi naudasta.

Ruokia alettiin maustamaan yrteillä ja sitruksilla ja markkinoille tuli erilaisia salaatteja. Myös oliiviöljyjen tulo markkinoille asettui tälle vuosikymmenelle.

EU:n myötä oliiviöljystä tuli vaihtoehto kotimaiselle öljylle.

Edellisella vuosikymmenellä mikro oli harvinaisuus, mutta 90-luvussa mikro haluttiin lähes jokaiseen kotiin. Mikrossa kypsennettiin jopa suklaakakkuja.

Mikroaaltouunia käytettiin sekä lämmitykseen että ruoan valmistukseen.

90-luvun ruokasuosikit

  • jauheliharuoat (esim. jauhelihakastike)

  • makkararuoat (esim. grillivartaat)

  • kalaruoat (esim. uunilohi)

  • pastaruoat (esim. lasagne)

  • broileriruoat (esim. suikalewokit)

Täältä löydät Ruokalan wieninleikeohjeen!

70-luvun ruokamuistot löydät täältä!

80-luvun ruokamuistot löydät täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit