Hans Välimäki kokkien paineista: Työn stressaavuus reilusti päälle sata - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Hans Välimäki kokkien paineista: Työn stressaavuus reilusti päälle sata

Työ huipputason ravintolakeittiössä voi olla stressaavaa. Maailmalla tunnettu huippukokki kuoli äskettäin vain 32-vuotiaana.

3.3.2015 14:46 | Päivitetty 3.3.2015 17:18

Huippuravintola Nomassa Kööpenhaminassa ja viimeisemmäksi Napa Winebar and Kitchen -ravintolassa Kiinan Shanghaissa työskennellyt Martin Sten Bentzen kuoli sydänkohtaukseen vain kolmekymppisenä. Saksalaislehti Bildin mukaan tähtikokki kärsi työstressistä ja asian vahvisti kokin sisar Nina Bentzen Facebook-kirjoituksessaan.

Ilta-Sanomien uutiseen aiheesta pääset tästä linkistä.

Ravintola-alan ammattilaiset tietävät, kuinka työ voi olla stressaavaa myös Suomessa.

Hans Välimäen mukaan pitää paikkansa, että työ on stressaavaa, mutta niin on hänen mukaansa moni muukin työ. Välimäki pyörittää useita ravintoloita kuten hiljattain avattua Rikhard Von Trappea ja on tunnettu pari vuotta sitten suljetun Michelin-tähtiravintola Chez Dominiquen omistajana.

– Jos stressaavuutta arvioidaan asteikolla 0-100, on kokin työ varmasti reilusti päälle sata, Välimäki sanoo. Työ on fyysisesti raskasta, työajat ovat epäsäännölliset sekä työolosuhteet vaihtelevat. Keittiössä on kuuma tai kylmä ja ympäristö voi olla meluisa. Työtä voisi kutsua Välimäen mukaan ns. epäterveelliseksi ammatiksi.

Toisaalta Välimäki myöntää, että huippukokiksi ei tule 7,5 tunnin työllä. Hyväksi käsityöammattilaiseksi kehittyy vain tekemällä. Itse on tiedettävä, sopiiko ammatti itselle vai ei. Välimäki korostaa, että stressinsietokyky on yksilöllistä.

– Toinen stressaantuu kuulleessaan keittiössä sanan vauhtia ja toinen ei koe stressaavana edes 16 tai 22 tunnin työpäiviä.

Stressiä on Välimäen mukaan jatkuvasti enemmän tai vähemmän, mutta tärkeintä on löytää työlle vastapainoa. Itse Välimäki tyhjentää päänsä urheilullisilla aktiviteeteilla tai kirjaa lukemalla.

Hans Välimäki on useiden ravintoloiden omistaja ja keittiömestari. Hans on tunnettu myös useista television ruokaohjelmista.­

Pekka Terävällä on 25 vuoden kokemus huipputason ravintolatyöstä. Tällä hetkellä Terävä on muiden muassa yksi ravintoloitsijoista Michelin-tähtiravintola Olossa ja pian ravintolarintamalle tulee osittain Terävän toimesta myös kaksi uutta tulokasta.

– Työ on stressaavaa, aivan kuten siivojankin. Aikataulut ovat usein kovat.

Pitkä työura auttaa Terävää suhtautumaan työhön niin, että sitä ei koeta stressin kautta.

– Töissä voi olla niin kuin kotona. Minuuttiaikataulun sijaan välillä pitää hengähtää. Kahvitaukokin auttaa nollaamaan.

Myös Terävä korostaa työn vastapainon merkitystä. Kohtuus kaikessa, Terävä summaa.

– Liika on liikaa kaikessa. 5 litraa maitoakin päivässä on liikaa.

Terävä muistuttaa rankan duunin ohella huolehtimaan terveydestä.

– Verenpaineita tarkkailemalla tässä duunissa voi elää jopa kuusikymppiseksi.

Pekka Terävä on pitkän linjan ravintoloitsija, joka on toiminut niin kokkina, keittiömestarina kuin keittiöpäällikkönä useissa ravintoloissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit