Ajankohtaista

Haaveiletko kasariruoasta? 80-luvun parhaat ruokamuistot houkuttelevat edelleen

Julkaistu:

Ruokamuistot
Hittiliha pulled pork eli nyhtöpossu tunnetaan nyt kaikkialla, mutta mikä mahtoi olla ruokapöytiemme vetonaula lähes 40 vuotta sitten?
Pitkään uunissa mureaksi haudutetut liharuoat ovat olleet suosittuja Suomessa jo vuosisatoja. Nyhtöpossun maustekastikkeiden sijaan rasvainen possun uuniliha on saanut perinteisesti makua juureksista ja hyvästä liemestä.

1980-luvun ruokamuistot

Kasarivuosikymmenellä ihmiset löysivät kasvikset ja hedelmät, eikä salaattia tarvinnut enää pakkosyöttää.


Margariini ohitti voin ja nousi suosituimmaksi rasvaksi. Perinteisen suolan ja pippurin lisäksi ruokia alettiin maustaa yrteillä ja chilillä. Peruna korvattiin usein riisillä ja pastalla ja arkiaterialla oli tavallisia ruokia lihapullista jauhelihakastikkeeseen. Pasta tosin oli terminä vieras, ja ruokapöydissä tarjoiltiin joko makaronia tai spagettia.


Perinteisten kotiruokien kuten makaronivellin rinnalle nousi myös pizza ja hampurilaiset. Ruokakauppojen valikoimat kasvoivat ja muiden maiden ruoat kiinnostivat.

80-luvun ruokasuosikit

  • jauheliharuoat (esim. lihapullat, jauhelihakastike, makaronilaatikko)
  • kokoliharuoat (esim. porsaankyljys, lihakeitto)
  • Munakas
  • Makkararuoat (esim. makkarakastike)
  • Kalaruoat (esim. kalakeitto)
Edellisellä vuosikymmenellä suosittu tuulomantorttu kehittyi 80-luvulla vaaleataikinaisesta, kahvi-tomusokerikuorrutteisesta ja kookoshiutaleilla koristellusta piiraasta tummiksi mokkapaloiksi.


Täältä löydät Ruokalan mokkapalaohjeen!

Lähde: Ruokatieto, Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt