Tieteellinen selvitys: Tämä kahvijuoma ei läiky niin herkästi

Julkaistu:

Kahvi
New Yorkin yliopiston tutkijat ovat paljastaneet, mikä kahvi pysyy mukissa parhaiten.
Latte on tutkijoiden mukaan täydellistä take away -kahvia. Lisäämällä maitovaahtoa kahvijuomaan kahvi pysyy paremmin mukissa ja hölskyy todennäköisesti vähemmän yli reunan kuin tavallinen kahvi.

Varsinkin matkustettaessa bussilla tai junalla vaahtoava latte on hyvä valinta, tutkijat toteavat. Vaahtoava kuplakerros heikentää merkittävässä nesteessä tapahtuvaa liikettä.

Professori Emilie Dressaire New Yorkin yliopistolta alkoi ensimmäisenä miettiä vaahdon vaimennusmekanismia, kun Starbucksilta kerrottiin, että lattemukiin ei välttämättä tarvitse kantta läikkymisen estämiseksi. Sama ilmiö oli huomattu Dressairen kollegoiden keskuudessa myös vaahtoavan oluen kohdalla.

Tutkijat siirsivät kahvila- ja pubihavainnot laboratoriolosuhteisiin, jossa testattiin vaahdon vaimennustehoa järjestelmällisemmin. Testiliuos tutkimukseen tehtiin vedestä, glyserolista ja astianpesuaineesta ja sekaan ruiskutettiin ilmaa. Tutkijat kokeilivat nesteelle kahta erityyppistä liikettä nopeasti tärisyttämällä sekä tasaisesti liikuttelemalla. Tuloksista päätellen vaahtokerroksella oli vaikutusta syntyneiden aaltojen vähenemiseen.


Lähde: Telegraph