70-luvun ruokamuistot hymyilyttävät - nämä olivat ajan hitit - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

70-luvun ruokamuistot hymyilyttävät - nämä olivat ajan hitit

Hittiliha pulled pork eli nyhtöpossu tunnetaan nyt kaikkialla, mutta mikä mahtoi olla ruokapöytiemme vetonaula lähes 50 vuotta sitten?

Juustokuorrutteiset, lämpimät leivät olivat muodikasta vierastarjottavaa 70-luvulla, muistelee ruokatoimittaja Marita Joutjärvi.

21.2.2015 10:46

Pitkään uunissa mureaksi haudutetut liharuoat ovat olleet suosittuja Suomessa jo vuosisatoja. Nyhtöpossun maustekastikkeiden sijaan rasvainen possun uuniliha on saanut perinteisesti makua juureksista ja hyvästä liemestä.

1970-luvun ruokamuistot

70-luvulle tultaessa edellisen vuosikymmenen suosittu aamupala, pulla, hävisi epäterveelliseksi todettuna aamupalaruokien joukosta. Tilalle aamiaispöytään tulivat murot, viili tai jogurtti ja tuoremehu.

Kotiruokana syötiin perusruokaa valkokastikkeesta ja makaronilaatikosta paistettuihin silakoihin ja maksakastikkeeseen. Maalla pikaruoka saattoi olla kuivahtaneesta leivästä valmistettu leipäressu. Nakit yleistyivät ruokapöydissä ja pizzakulttuurin kehittyminen näkyi kotipizzojen leipomisena. Maidon sijaan ruokajuomaksi nousi vesi, tuoremehut ja virvoitusjuomat.

Nauravat nakit saapuivat ruokapöytiimme jo 1970-luvulla.

Tällä vuosikymmenellä erityisen suosituiksi nousivat erilaiset pakaste- ja valmisruoat, kuten pussikeitot ja –kastikkeet, einekset sekä säilykkeet. Edelleen suosittujen kalapuikkojen valmistus alkoi Suomessa tällöin. Samaan aikaan markkinoille tuli Merirosvoraha-nimellä kulkeva - myöhemmin merkkarina tunnettu makeinen.

Suositut merkkarit poistuivat kauppojen hyllyiltä 80-luvun puolivälissä, kun pienet lapset olivat vähällä tukehtua niihin.

Vuonna 1970 alkoi Yleisradion ruokaohjelma Patakakkonen, jonka keulahahmoina olivat Jaakko Kolmonen ja kokkipari Veijo Vanamo. Ohjelman tavoite oli tehdä maukasta ja terveellistä ruokaa välttäen rasvaa, sokeria ja alkoholia. Ohjelman tunnusmusiikki on tallentunut ihmisten mieliin vielä tähän päivään saakka. Alkuaikoina ohjelmaa esitettiin mustavalkoisena, mutta myöhemmin värillisenä.

70-luvun ruokasuosikit

  • pakastekala ja -sekavihannekset

  • broileriruoat (esim. kokonainen uunibroileri)

  • kokoliharuoat (esim. sianlihakastike)

  • makkara-, maksa- ja jauheliharuoat (esim. uunimakkara juustokuorrutteella)

  • valkokastike (esim. kananmunakastike)

Ruokatoimittajan makumuistot

Ruokatoimittajakonkari Marita Joutjärvi muistaa 70-luvun ruokamuodin.

– Lämpimät voileivät olivat hittitarjottavia myös vieraille. Paahtoleivälle laitettiin havaijilaiseen tyyliin kinkkua, ananasrengas ja raastettua juustoa, ja leivät gratinoitiin uunissa.

Juustokuorrutteisten leipien lisäksi Joutjärvi muistaa, kuinka fonduepadat tulivat koteihin ja juustofonduesta tuli herkku. Uusinta uutta olivat myös riisillä ja jauhelihalla täytetyt, juustokuorrutteiset paprikat. Makeista leivonnaisista tuulomantorttu yleistyi. Vaaleataikinaista, kahvi-tomusokerikuorrutteista ja kookoshiutaleilla koristeltua piirasta voidaan Joutjärven mukaan pitää kaikkien rakastamien mokkapalojen ”esiäitinä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit