Näin kalaruoka säilyy jääkaapissa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin kalaruoka säilyy jääkaapissa

Kalan säilyttäminen on tarkkaa hommaa, joten parasta nauttia herkut heti.

Savustettu kala on huippu juhannusherkku.­

22.6.2014 19:00

Kesäruoan aatelia ovat savumuikut, graavi siika ja uusien perunoiden kanssa nautittu silli. Jos näitä herkkuja on tullut haalittua ruokapöytään yli tarpeen, tulee säilytyksen kanssa olla huolellinen. Kalan säilytyspaikan tulee olla hyisen kylmä, sillä suosituslämpötila on 0-3 astetta. - Ratkaisevaa kalatuotteiden säilyttämisessä on lämpötila, toteaa Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen. - Usein kotijääkaapissa lämpötila on suositeltavaa kolmea astetta korkeampi, ja tämä saattaa heikentää säilyvyyttä. Säilyvyysaika riippuu tuotteesta Kalan ja kalajalosteen säilyvyyteen vaikuttavat lämpötila, kaikki käsittelyvaiheet sekä tuotteen ikä. Kaupan palvelutiskiltä ostettujen tuotteiden säilyvyysaikaa kannattaa aina kysyä myyjältä, sillä he tietävät, milloin tuotteet on valmistettu. Tuoreen kalan säilytyslämpötila on sama kuin sulavan jään, eli mahdollisimman lähellä nollaa astetta. Tuore kala kannattaakin valmistaa ruoaksi vuorokauden sisällä ostohetkestä. Savustettu tai paistettu kala sen sijaan säilyy pari kolme päivää. - Jos itse savustettu kala on jäähdytetty välittömästi savustuksen jälkeen ja säilytetty alle kolmessa asteessa, se säilyy kylmässä muutamia päiviä, Katriina Partanen kertoo. Silli säilyy pitkään Silli on puolisäilyke, joka säilyy pidempään, mutta tulee avaamattomanakin pitää jääkaapissa. Avattu sillipurkki tulee käyttää viikossa. Viimeistään kahden viikon kohdalla se on auttamatta vanha. Terveydelle haitalliseksi se ei muutu, mutta härskiintyy varsinkin jos sillipalat eivät ole olleet kokonaan mausteliemensä peitossa. Sillin säilyvyyteen vaikuttaa myös se, että sitä otetaan aina puhtaalla haarukalla. Vakuumipakattu kala pitää Eviran suositusten mukaan syödä samana päivänä kun pakkaus on avattu. Partanen on loivemmalla linjalla: - Tyhjiöpakatuissa kuluttajapakkauksissa on merkittynä viimeinen käyttöpäivä, johon saakka tuote avaamattomana ja ohjeen mukaan säilytettynä säilyy. Avattuna tuote säilyy muutaman päivän kylmässä. Sama pätee oikeastaan kaikkiin kalatuotteisiin. Listeria riskinä Vakuumipakatut kalat, jotka on tarkoitettu syötäväksi ilman kuumentamista, ovat herkkiä listeriabakteerille. Näitä kalatuotteita ovat esimerkiksi graavi- sekä kylmäsavukala. Etenkin niitä sekä mätiä tulisi aina säilyttää alle kolmessa asteessa ja käyttää ennen viimeistä ilmoitettua käyttöpäivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit