Ajankohtaista

Jauheliha säilyy huonommin kuin kokoliha – tässä syy

Julkaistu:

Säilytys
Kypsä jauheliha säilyy jääkaapissa pari päivää, mutta raa’an kanssa on oltava tarkkana.
Jauheliha on peruselintarvike lähes jokaisessa suomalaiskodissa. Tuttua ruoka-ainetta tulee säilyttää tarkasti ohjeiden mukaan, kertoo Lihatiedotus ry:n toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen.

- Kun jauhelihapakkauksen avaa, se pitäisi käyttää tai ainakin kypsentää samana päivänä, olipa se teollisuuden pakkaamaa, kaupan pakkaamaa tai ostettu palvelutiskistä, ohjeistaa Stirkkinen.

- Tämä siksi, että jauhelihassa on enemmän mikrobeja kuin kokolihassa: ennen jauhamista lihaa on leikattu ja käsitelty enemmän kuin kokolihaa. Lisäksi jauhaminen rikkoo lihassoluja, jolloin jauhelihassa on vielä enemmän mikrobeille otollista pintaa.

Viimeisen käyttöpäivän jälkeen jauhelihaa, kuten mitään muutakaan elintarviketta, ei tule käyttää. Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa siis eri asiaa kuin parasta ennen –merkintä.

- Viimeinen käyttöpäivä on helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin merkittävä päivämäärä, jonka jälkeen tuotetta ei saa enää myydä, käyttää tai käyttää tarjottavan tai myytävän elintarvikkeen valmistuksessa, sanoo Stirkkinen.

Viimeisenä käyttöpäivänä jauhelihan voi kuitenkin vielä pelastaa käyttöön, jos sen kypsentää heti, kun pakkauksen on avannut. Kypsää jauhelihaa voi käyttää vielä viimeisen käyttöpäivän jälkeenkin.

- Kypsä jauheliha säilyy jääkaapissa pari päivää. Kevyt suolaus tukee säilymistä, Stirkkinen vinkkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt