Valitse persilja oikein - kähärä-, lehti- vai juuripersiljaa? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Valitse persilja oikein - kähärä-, lehti- vai juuripersiljaa?

Persilja on suomalaiskeittiöiden yleisin yrttimauste. Tiesitkö, mitä eroa persiljalajikkeilla on?

Silopersiljaa kutsutaan usein lehtipersiljaksi.

26.4.2014 19:23

Persilja on hurjan ravinteikas yrtti. Sen tummanvihreissä lehdissä on runsaasti karoteenia, C- ja B-vitamiinia, sekä rautaa, kalsiumia ja fosforia. Pienikin kuumentaminen tuhoaa vitamiineja ja hivenaineita, joten tuttua yrttiä kannattaa käyttää tuoreena. Persilja ei mausteena peitä alleen muita valmistusaineita. Persilja parantaa ruokahalua ja lisää nesteiden poistumista kehosta.

Kähäräpersilja

Tämä tavallisena persiljana tunnettu yrtti on tuttu jokaisessa suomalaiskeittiössä. Sen koristeelliset lehdet ovat mainioita koristeluun. Maku on mieto. Tavallista persiljaa voi hienosti pakastaa sellaisenaan.

Silopersilja eli lehtipersilja

Sileälehtistä persiljaa käytetään kuten perinteistäkin persiljaa, mutta sen maku on perinteistä kähäräsiskoaan vahvempi ja syvempi. Silopersiljaa myydään yleensä nimellä lehtipersilja. Se sopii hyvin yhteen muun muassa mintun, sipulin, ruohosipulin ja valkosipulin kanssa. Monissa resepteissä silopersilja sopii hyvin korvaamaan korianteria, ja on toki sille mainio kumppani. Silopersilja ei kestä yhtä hyvin pakastusta kuin kähärä, mutta sitä voi halutessaan kuivata talteen.

Juuripersilja

Persiljalajike, josta käytetään lähinnä juuriosa. Paksu juuri näyttää pikkuiselta hoikalta palsternakalta. Kypsennettynä sen maku muistuttaa porkkanaa. Juuripersilja sopii hyvin keittoihin, patoihin ja paistoksiin sekä raakaraasteeksi.

Lähteet: Kasvikset.fi, Järvikylä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit