Maa-artisokkaa ei tarvitse kuoria - näin esikäsittelet mukulat helposti - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Älä turhaan kuori maa-artisokkaa – kaksi helppoa käsittelyvinkkiä

Ahdistaako kuorimisurakka jo etukäteen? Ihan turhaan, se on nimittäin tarpeeton!

Muhkurainen maa-artisokka on kurja kuorittava.

8.4.2014 19:28

Maa-artisokka on upeanmakuinen, hienostunut kasvis, josta saa esimerkiksi mahtavaa keittoa. Pikkumuhkurainen mukula kuitenkin lannistaa monen jo etukäteen: sen kuorimisurakka tuntuu mahdottomalta.

Eipä tarvitse! Kuoriminen on nimittäin tarpeetonta. Vaihtoehtoisia käsittelytapoja on kaksi. Mukulat voi pestä huolellisesti juuresharjalla valmistaa ruoaksi kuorineen. Ero kuorittuihin on hienoinen: maku on hiukan pähkinäisempi ja väri jää aavistuksen tummemmaksi kuin kuorituista mukuloista.

Toinen vaihtoehto on pesaista mukulat ja keittää ne kuorineen kypsiksi. Tämän jälkeen kuoreen leikataan viilto ja kypsän maa-artisokan voi puristaa ulos kuorestaan.

Jos kuitenkin haluat kuoria maa-artisokat, muista, että ne tummuvat nopeasti. Ennen keittämistä niiden kannattaa sukeltaa vesiastiaan, jossa on tilkkanen sitruunamehua. Se auttaa säilyttämään valkoisen värin.

Peruna syrjäytti

Maa-artisokka ei nimestään huolimatta ole sukua artisokalle, vaan auringonkukalle. Juurikasta viljeltiin Suomen Turussa jo 1600-luvulla. Maa-artisokan syrjäytti lopulta peruna: kun sen viljely 1700-luvun lopulla yleistyi, jäi maa-artisokka paitsioon sekä meillä että muualla Euroopassa.

Maa-artisokan mukulat pärjäävät hienosti maassa yli talven. Siksi edellisen syksyn satoa voidaan nostaa maasta aina keväällä. Mukuloissa on arvot kohdallaan: ne sisältävät runsaasti rautaa, kaliumia ja muita hivenaineita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit