Porkkana säilyy lähes vuoden oikein varastoituna - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Miksi porkkana säilyy hyvänä lähes vuoden? 5 faktaa suosikkijuureksesta

Ennen uutta satoa syödään vielä viime syksyn kotimaisia porkkanoita. Miten ne ovat voineet säilyttää makunsa?

31.3.2014 19:44

1. Hyväkuntoinen porkkana voi säilyä hyvänä jopa kahdeksan kuukautta. Pitkän säilyvyyden edellytys on oikea lämpötila: varastoitu porkkana viihtyy parhaiten nollassa asteessa. Kun lämpötila nousee, säilyvyysaika lyhenee heti. Jo 1-2 asteessa säilöminen pudottaa varastointiajan 4-5 kuukauteen. Viidessä asteessa porkkana säilyy enää 1-2 kuukautta.

Myös ilma ja valo vaikuttavat säilyvyysaikaan. Porkkanan kivennäisaineet eivät kuitenkaan tuhoudu valon, lämmön tai hapen vaikutuksesta.

Varhaisporkkana säilyy hyvänä viikon tai kaksi, jos se säilytetään nollan asteen tuntumassa.

2. Kun porkkanat kuljetetaan kauppaan, ne usein pestään. Tämä saattaa parantaa porkkanan säilyvyyttä entisestään, jos pesu tehdään hellästi porkkanoita vaurioittamatta.

3. Oikein varastoitu porkkana maistuu ja on superterveellinen. Oranssissa porkkanassa on rutkasti beetakaroteenia, jonka elimistö muuttaa A-vitamiiniksi. Riittävästi A-vitamiinin aineksia yhden päivän tarpeisiin on puolessatoista porkkanassa. Lisäksi porkkanasta löytyy kaliumia ja seleeniä. Ravinteiden määrä vaihtelee porkkanan kasvuajan, lajikkeen ja maaperän mukaan.

Porkkanan terveysvaikutukset ovat hyvät: se parantaa vastustus- ja näkökykyä, ja sen väitetään ehkäisevän tulehduksia sekä unettomuutta ja monenlaisia vatsavaivoja: mahahaavaa, ripulia ja ummetusta.

4. Varastointia porkkana kestää, mutta ravintoaineita katoaa helposti ruoanvalmistuksessa. Porkkana on terveellisimmillään tuoreena, esimerkiksi raasteena tai ihan sellaisenaan rouskutettuna. Keitettäessä ravintoaineet liukenevat herkästi keitinveteen.

5. Porkkanasta tuli viljelyvihannes noin tuhat vuotta sitten. Aluksi siitä viljeltiin sen kaikkia muotoja: valkoista, purppuranpunaista, keltaista ja pinnaltaan rosoista porkkanaa. Meille tuttu oranssi porkkana valikoitui mielilajikkeeksi 1700-luvun Hollannissa, josta se levisi nopeasti kaikkialle länsimaihin.

Kiinassa ja Japanissa lämpimän ilmaston alueella viljellään edelleen punaisia ja keltaisia lajikkeita.

Lähde: Satokausikalenteri

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit