Yllätystulos, voi on sittenkin margariinia terveellisempää - tässä syy - Liv - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Yllätystulos, voi on sittenkin margariinia terveellisempää - tässä syy

Julkaistu: 11.2.2013 14:55, Päivitetty 11.2.2013 14:56

Uuden tutkimuksen mukaan voi on sittenkin terveydelle parempaa kuin margariini.

Ihmisiä on jo vuosikymmenten ajan kehotettu vähentämään tyydyttyneiden eläinrasvojen käyttöä ja korvaamaan ne ruokavaliossa monityydyttymättömillä kasvisrasvoilla, kuten kasvisöljyillä ja margariineilla.

Tuoreen, arvostetussa lääketieteenjulkaisussa British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan voin terveysvaikutukset ovat kuitenkin kiistattomat.

Tutkimuksessa selvitettiin lähes 500 sydänkohtauksen saaneen miehen terveydentilaa. Tutkijat määräsivät toiselle testiryhmälle margariinin kaltaista safloriöljyä. Tutkijat havaitsivat öljyä syöneillä miehillä olleen kaksi kertaa suurempi riski kuolla mihin tahansa sairauteen verrattuna voita käyttäneiden tuloksiin.

- Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa on tilastollisesti selvä ero voin eduksi, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo.

Tulokset tulivat ilmi, kun tutkijat kävivät uudelleen käsiksi 1970-luvulla julkaistuun tutkimusmateriaaliin. Osa tutkimusmateriaalista oli jätetty julkaisematta, ja vihdoin nyt tutkijoilla oli menetelmiä, joiden avulla vanhojen tietojen analysoiminen oli mahdollista.

- Tutkimus muuttaa vahvasti vallalla olleen käsityksen voin haitallisuudesta. Vielä 2-3 vuotta sitten voin terveysriskejä pidettiin itsestään selvinä. Asia ei enää ole niin mustavalkoinen, Laatikainen kertoo.

Tutkimustulokset perustuivat muun muassa omega-6-rasvahappojen vaikutuksiin elimistössä.

- Omega-6-rasvahappoja on tuputettu ihmisille tyydyttyneiden eläinrasvojen tilalle. On väärin lisätä näiden määrää elimistössä, tyydyttyneiden rasvojen puolesta puhuva professori Kari Salminen kertoo.

Myös linolihapon nimellä tunnettavaa omega-6-rasvahappoa löytyy muun muassa maissi- ja auringonkukkaöljyistä sekä margariineista.

- Omega-6 aiheuttaa tulehduksia elimistöön ja omega-3 sammuttaa näitä tulehduksia. Monityydyttymättömiä kasvisrasvoja lisäämällä tämä tasapaino häiriintyy entisestään, Salminen kertoo.

Salmisen mukaan suomalaisten tulisi lisätä muun muassa kalan syöntiä, jotta tasapaino pysyisi. Suomalaisten kannalta tuoreen rasvatutkimuksen tulokset eivät tarkoita suuria muutosta ruokavalioihin. Tutkimuksen toteuttamisen aikaan yleisiä soija- ja auringonkukkaöljyjä ei enää juurikaan käytetä Suomessa ja myös margariinien transrasvat ovat mennyttä.

Molempien suomalaistutkijoiden mielestä kotimainen rasvankäyttö on terveellä pohjalla.

- Nykyisten kasvisöljyjen terveysvaikutukset ovat voita parempia. Rypsiöljyä ja oliiviöljyä kannattaa edelleen syödä huoletta, Laatikainen kertoo. Pauliina Jokinen

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit