Kämpin huippukokin vinkit täydellisen joulukinkun valmistukseen

Julkaistu:

Hotelli Kämpin keittiötoimenjohtaja ja keittiöpäällikkö Sauli Kemppainen muistuttaa, että maltti on valttia kinkun paistossa.

Kinkun paistoon liittyy monessa kodissa perinteitä, ja niitä vaalitaan tarkasti.

Kinkun paistossa tarvitaan aikaa ja vielä kerran aikaa. Tärkein apuväline kinkun paistossa on paistomittari.

- Paistomittari on jokaisen kinkun paistajan kaveri. Laadukkaaseen mittariin kannattaa panostaa. Muutamalla kympillä saa digitaalisen mittarin, joka on kätevä myös muussa kokkauksessa ympäri vuoden. Mittari on myös loistava viime hetken joululahjavinkki, Kemppainen vinkkaa.

Joulukinkun paistossa ei kannata koskaan kiirehtiä. Sulata kinkku hyvissä ajoin ja ota se huoneenlämpöön ajoissa ennen paistoa. Nosta kinkku uuniin huoneenlämpöisenä. Mittarilla voit tarkistaa myös kinkun sisälämmön ennen uuniin laittoa.

Nyrkkisääntö paistoaikaan on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja tunti seuraavia kinkkukiloja kohti.

- Takuuvarma paistovinkki on säätää uuni siihen asteeseen, minkä asteiseksi haluat kinkun paistuvan. Jos haluat 80-asteisen ylikypsän kinkun, säädä uuni 80 asteeseen. Jos haluat mehevän kinkun, säädä uuni 75–77 asteeseen. Monet tekevät sen mokan, että paistavat kinkun liian kuumassa uunissa, jolloin uunista otettu kinkku jatkaa vielä kypsymistään jonkin aikaa.

Kinkun voi paistaa uunissa ilman paistopussia, mutta silloin sulanut rasva sotkee helposti koko uunin.

- Paistopussille hyvä vaihtoehto on kääriä kinkku kelmuun. Kelmu kestää 80-asteisen uunin lämmön. Näin kinkun nesteet pysyvät sisällä, ja siitä tulee mehevä. Samalla tavalla voi valmistaa myös kalkkunan.

Joulukinkun ei ole tarkoitus ruskistua uunissa. Kinkku kuorrutetaan jälkeenpäin. Sille tehdään sinappi-korppujauhokuorrutus ja se paistetaan rapeaksi kovassa lämmössä juuri ennen tarjoilua.

 

Kuorruta kinkku paiston jälkeen

 

Kinkun kuorrutus

  • valmiiksi paistettu n. 7 kg:n kinkku
  • kuorrutus:
  • 5 rkl vahvaa sinappia
  • 1 kananmunan keltuainen
  • ripaus sokeria
  • korppujauhoa

Ennen kuorrutusta kinkun on syytä antaa levätä ja jäähtyä muutama tunti. Joulukinkku ei ruskistu kypsennettäessä. Jäähtynyt kypsä kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta siihen saadaan ruskea ja rapea pinta. Ennen kuorruttamista jäähtyneestä kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja kamara sekä ainakin osa rasvasta.

Kuorrutus: Sekoita sinappi, keltuainen ja sokeri. Sivele pinta seoksella ja ripota päälle korppujauhoja. Painele pintaan koristeeksi kokonaisia neilikoita halutessasi. Paahda kinkkua 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt