Lakka, tyrni ja puolukka sopivat leivontaan - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Syksyn marjat ovat vitamiinipommeja

Syksy on marjastusaikaa ja parhaat poimintapaikat löytyvät joko metsästä, soilta tai torilta. Marjojen tuoretta makua ei voi säilöä, joten niitä kannattaa syödä mahdollisimman paljon tuoreena.

Lakka ja kinuski ovat täydellinen makupari.

3.9.2012 11:01

Tyrnin raikkaanmakuiset, oranssinkeltaiset marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia.  Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain. Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, ravintokuitua sekä elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja. Vajaasta desilitrasta marjoja saa saman verran C-vitamiinia kuin yhdestä keskikokoisesta appelsiinista. Sen sisältämä B-12 vitamiini on erittäin tärkeä etenkin vegetaristeille, koska tätä vitamiinia muutoin saa vain lihasta.

Tyrnimarja sopii hyvin päivän alkajaisiksi esim. smoothien joukkoon tai mehuna erilaiseen leivontaan.

Lakka on yksi Suomen arvokkaimmista luonnonmarjoista. Sen marja on keltainen, mehukas, maukas ja tuoksuva. Suolla kasvavalla marjalla on monta nimeä: lakka, hilla, valokki ja suomuurain.

Lakka sisältää paljon ravintokuitua ja vitamiineja. Lakka on hyvä C-vitamiinin lähde. Reilu desilitra kullankeltaisia marjoja kattaa päivittäisen C-vitamiinintarpeen. Lakka sisältää myös E-vitamiinia runsaammin kuin monet hedelmät ja viljatuotteet.

Puolukan maussa on potkua. Se sisältää vitamiineista merkittäviä määriä E-vitamiinia. C-vitamiinia marjassa on vähiten kaikista luonnonmarjoista. Puolukassa on runsaasti erityisesti mangaania ja se on myös hyvä ravintokuidun lähde.

Puolukkaa on perinteisesti käytetty liharuokien lisäkkeenä. Siitä valmistuu herkulliset marjakeitot, puurot, uuniruoat, leivonnaiset ja mehut. Säilö marja pakastamalla, survomalla tai hyytelöksi tai hilloksi keittämällä. Marjat sisältävät luontaisesti säilyvyyttä edistävää bentsoehappoa, joten marjat säilyvät hyvin viileässä varastoituna raakasurvoksena tai veteen säilöttynä.

Tyrni-, lakka-, ja puolukkareseptit

Raikas ja värikäs kakku kuorrutetaan tyrnimehusta tehdyllä kiilteellä.

Syksyn puolukoista valmistuu makoisa jäädyke.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit