Rapujuhlat ovat ovella - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Rapujuhlat ovat ovella

Loppukesän rapujuhlien valmistelemista ei kannata enää kauan lykätä.

Kohta näitä herkkuja saa.­

14.7.2012 0:05

Luonnonvesissä ravun ja täpläravun ravustusaika alkaa luonnonvesissä 21.7. kello 12:00. Ravustuskausi päättyy lokakuun lopussa.

Rapujuhlissa ravut tarjoillaan tiettyjen rituaalien mukaisesti. Rapujen kanssa tarjoillaan yleensä paahtoleipää, voita ja tilliä. Lisäksi tarjottimella olevat ravut koristellaan tillillä.

Ruokajuomiksi sopivat kivennäisvesi, vaalea olut ja hapokas valkoviini. Lisäksi tarjoillaan snapseja.

Rapuja ei syödä kovaan nälkään, koska yhdessä ravussa on vain noin 6-8 grammaa syötävää lihaa.

Rapujuhliin tunnelmaa tuovat rapuaiheiset lautasliinat, esiliinat ja rapulyhdyt. Koska rapujen syönti on sotkuista puuhaa kannattaa varata runsaasti lautasliinoja ja riittävän suuret esiliinat. Rapujen syöjille kannattaa olla vesimaljoja, joissa voi huuhtaista sormet. Vesi voi olla esim. mustaherukan lehdillä ja sitruunalla raikastettua. Myös leivänpaahtimia on hyvä varata useampia.

Rapujen syönti tapahtuu oikeaoppisesti rapuveitsellä. Rapuveitsessä on reikä joka auttaa saksien kärjen katkaisussa ja sen voi viedä suuhunsa. Monet aloittavat syömisen saksista tai pyrstöstä. Tapoja on monia, joista tässä eräs esimerkki:

Miten rapuja syödään?

    Irrota sakset tyvestä ensimmäisen nivelen kohdalta     Irrota pienempi haara, naksauta saksen kärki poikki rapuveitsessä olevan reiän avulla ja imaise liha suuhun.     Naksauta isomman saksen kärki poikki rapuveitsessä olevan reiän avulla ja imaise mehu suuhun reiästä.     Avaa saksen kylki rapuveitsen avulla ja irrota liha talteen.     Väännä pyrstö irti keskiruumiista. Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.     Pyrstöliha saadaan ulos kuorta avaamatta vetämällä se ulos pyrstön tyvestä. Jos pyrstöliha ei lähde irti pyrstön lihaosan voi irrottaa ottamalla pyrstön molempiin käsiin ja painamalla kuoren irti toisesta sivusta. Apuna voi käyttää rapuveistä. Pitämällä rapua selkäpuoli alaspäin varmistetaan etteivät hyvät mehut valu hukkaan.     Mätipallot irrotetaan naarasravuista ja syödään erikseen.     Pyrstölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan. Tämän jälkeen pyrstöliha on valmis syötäväksi.

Ravun voi syödä joko sitä mukaa kuin lihaosia irtoaa tai laittaa lihat voilla voidellun paahtoleivän päälle. Suolen ohella vatsalaukku on ainoa kohta ravusta, joka ei kelpaa syötäväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit